Nova hrvatska paradigma (II. dopunjeno izdanje)

Nova hrvatska paradigma (II. dopunjeno izdanje)

Prelistaj uzorak
Kupi tiskano izdanje / 13,27 EUR
Kupi e-izdanje / 9,29 EUR
Posudi e-izdanje / 5,31 EUR

TIM press je objavio drugo, dopunjeno izdanje knjige Davora Ive Stiera Nova hrvatska paradigma

Nakon dvije sukcesivne paradigme, državotvorne i euroatlantske, Hrvatskoj predstoji novi izazov: otvaranje političkih i ekonomskih institucija i društveni razvoj. Društvenom integracijom te osmišljenom demokratizacijom institucija hrvatske države pružio bi se otpor determinizmu i sveprisutnoj apatiji koja dominira našim javnim prostorom. Bivši europarlamentarac Stier u svom ogledu Nova hrvatska paradigma. Ogled o društvenoj integraciji i razvoju upravo definiranje nove razvojne paradigme postavlja kao preduvjet za značajniji gospodarski rast i ukupni razvoj hrvatskog društva i države.

„Kao ‘konstelacija uvjerenja, vrijednosti, (...) koje dijele članovi jedne određene zajednice’, nova paradigma ne traži samo demokratizaciju načina funkcioniranja političkih stranaka, već i doktrinarnu profilaciju u skladu sa strateškim ciljevima otvaranja institucija i integracije isključenih ili marginaliziranih hrvatskih građana. Takvo usmjerenje prema novoj paradigmi neće biti jednoznačno, svaka će stranka razvojnom okviru pristupiti iz svoga kuta gledanja, ali će s drugim relevantnim strankama dijeliti strateško usmjerenje prema društvenoj integraciji kao podlozi za razvoj.
Demokratizacijom stranaka ograničava se moć stranačkog predsjednika i užeg vodstva, povećava se unutarnja i vanjska kontrola, postiže se veća transparentnost u procesu donošenja odluka te na kraju vraća javno povjerenje u političke institucije i potiče veća građanska participacija. Takva demokratizacija političkih stranaka također bitno sužava prostor korupciji generiranoj u interakciji zatvorenih političkih i ekonomskih institucija.“

Davor Ivo Stier


  • ISBN: 978-953-8075-54-4
  • Dimenzije: 128x220 mm
  • Broj stranica: 152
  • Uvez: meki
  • Godina izdanja: 2019.

Davor Stier izazvao je pravu buru u političkim krugovima samom najavom izlaska iz tiska svog politološkog eseja Nova hrvatska paradigma. Spekuliralo se da će to biti neka vrsta novog stranačkog programa, alternativa oficijelnom programu HDZ-a. Stier to demantira.
HDZ, prema Stierovu mišljenju, mora biti europska demokršćanska stranka desnog centra na zasadama socijalnog nauka Crkve, ali i na dosezima europske demokršćanske tradicije. Mora biti “desna noga” društva, ali mora se i jasno ograditi od pokušaja relativizacije zločina ustaškog režima.

Zdravko Milinović, Večernji list

 


Riječ je o eseju u kojem Stier iznosi svoju viziju budućeg razvoja Hrvatske. Navodi kako je prvo desetljeće samostalne Hrvatske prošlo u znaku državotvorne paradigme, koju je kasnije zamijenila euroatlantska te kako Hrvatska, nakon što su se te dvije paradigme potrošile, nije uspjela pronaći novu, zbog čega je, zaključuje Stier, počeo opasan proces dezintegracije društva.

HINA

 

 

Stier u knjizi, među ostalim, predlaže da se svi stranački dužnosnici a ne samo čelni čovjek stranke biraju po načelu “jedan čovjek, jedan glas”. Predlaže isto tako da svi članovi stranke biraju i stranačke kandidate za parlamentarne izbore.

Zdenko Duka i Zlatko Crnčec, Novi list

 


Stier piše tečno, jasno, suvislo, koristeći se brojnim referencama na mainstream mislioce Zapada – Maxa Webera, Carla Schmidta, Francisa Fukuyamu, Vilfreda Pareta, Tocquevillea, Roberta Michelsa, Acemoğlua i Robinsona. Misli su mu izvorne i originalne, a neke od njih mogle bi – budu li usvojene – doista popraviti naše izglede za oporavak.

Boris Rašeta, 24sata Express

 


U ovom trenutku, smatra Stier, Hrvatska nema odgovarajuću razvojnu paradigmu koja bi društvo dalje razvijala. U tom vakuumu dolazi do podjele koju najbolje oslikava fraza “mi ili oni”. Hrvatska je danas ne samo podijeljena, nego i konfrontirana. Politički akteri nisu jedni drugima samo suparnici, nego i neprijatelji.

Rozita Vuković, Jutarnji list