Alain Renaut

Alain Renaut (25. veljače 1948.) francuski je filozof, profesor emeritus političke filozofije i etike na Sorbonnei. Diplomirao je na École normale supérieure, a bavi se problemom globalne pravde i ljudskog razvoja. Objavio je brojne radove, među kojima se ističu Libéralisme et pluralisme culturel (1999), Que faire des universités? (2002), Kraj autoriteta (2004), Un débat sur la laïcité (u suradnji s Alainom Touraineom, 2005), L'Injustifiable et l'extrême: manifeste pour une philosophie appliquée (2015).

Renaut se bavi filozofijom morala i politikom, prije svega u „dijalogu” s Kantom (preveo je nekoliko njegovih radova, uključujući Kritiku čistog uma, Kritiku moći suđenja i Religiju unutar granica čistog uma) i njegovim sljedbenicima (Johnom Rawlsom, Jürgenom Habermasom itd.). Njegova osnovna filozofska orijentacija je ona post-metafizičke filozofije subjekta.

Od početka 2000-ih radom postaje sve više usredotočen na pitanja primijenjene političke filozofije, a na Sorbonnei je osnovao Europski nadzor za sveučilišne politike (OEPU) te Međunarodni centar za primijenjenu političku filozofiju (CIPPA). Bio je usto član Vijeća za razvoj humanističkih i društvenih znanosti. Od 2010. godine bavi se etičkim i političkim pitanjima različitosti te propituje uvjete za pravedan i sveobuhvatan pristup najekstremnijim kolektivnim nepravdama.


Izvor slike: Wikipedia/Pamputt