Čovjek o čovjeku

"Nespretan spoj srednjovjekovnih akademskih rituala, specijalizacije, očitog i otvorenog negiranja humanističkih znanosti u suvremenom društvu, menadžerizma i plitkosti stvara savršeno plodno tlo za postakademsko sveučilište – teren za igru tehnokratskih sila koje, s jedne strane, vrše iznimno snažan pritisak, a s druge se strane predstavljaju kao zagovornici istinske slobode i demokracije, dok zapravo promiču determinizam i fatalizam s fokusom na tržište, ne ostavljajući nimalo prostora za poimanje alternative, kritičko mišljenje ili vlastito propitivanje."

Leonidas Donskis


Vremeplov

"U naše se doba mnogo govori o kulturnom imperijalizmu i identitetu pa zaboravljamo da je modernizacija usvajanjem stranih običaja u povijesti odigrala čak veću ulogu od nacionalizma; tuđa se kultura ne usvaja kao nešto strano nego kao prirodan način koji ne treba biti privilegija stranca koji je tek njezin prvi vlasnik. (...) Civilizacije nemaju domovine i nikada nisu marile za političke, kulturne i religijske granice koje razdvajaju ljudska stada."

Aude Lancelin, Marie Lemonnier


Politika & društvo

"Obrana ustavne i minimalne proceduralne demokracije ne proizlazi samo iz makijavelističkih ili elitističkih poimanja političke moći ili trajnog utjecaja platonističke vizije dobre vladavine. (...) Daleko izvan polja rasprava o prirodi demokracije, svojstvenih političkoj misli, valja tražiti snažnije razloge za obranu predstavničkog vladanja, ma koliko nesavršeno ono bilo, koliko se razočaravajućim činilo zbog svoje prozaičnosti i skromnosti ciljeva koje postavlja."

Pierre-André Taguieff


Eseji

"Ne smijemo nikada zaboraviti da se ono „veliko i časno u ljudima izražava kao umjetnost i znanost, strast za istinom, stvaranje ljepote i ideja pravednosti“. To je ono što će demokracija, ona istinska, njegovati, jer demokracija je oblik vladavine koja želi veličati ljude, želi im dati misliti i osloboditi ih. Stoga je cilj demokracije obrazovanje, duhovno oblikovanje i plemstvo duha."

Rob Riemen


O književnosti

"Čitati Hugoa je obećanje: obećanje prolaska kroz jedno od najnemirnijih stoljeća francuske povijesti, doticanja uzvišenog i kušanja beskraja. Obećanje siročadi spašene pukim slučajem i bogalja koji pronalaze ljubav. Također, obećanje razumijevanja značenja političke hrabrosti. Čitati Hugoa jednostavno znači ući u književnost."

Laura El Makki, Guillaume Gallienne


Popularna znanost

"Osim likova koji zastupaju poredak i održavaju njegovu stabilnost, ali koče povijesni razvoj, potrebni su nam i ljudi koji žive od snova i upuštaju se u otkrivanje novih teritorija, originalnih ideja, neočekivanih načina gledanja i razumijevanja stvarnosti. Današnji svijet osmišljavaju i grade oni koji su u prošlosti bili kadri sanjati."

Carlo Rovelli


Spiritus

"Užasava me opskurantizam, fanatizam, praznovjerje. A ne volim ni nihilizam i malodušje. Duhovnost je i odviše važna stvar da bismo je prepustili fundamentalistima. Tolerancija je odveć dragocjeno dobro da bismo je pobrkali s ravnodušnošću i mekuštvom. (...) Bolje je sve ih suzbiti, ne poistovjećujući ih i ne zapadajući u svojstvene im nastranosti. Laičnost je ime te borbe. Ateistima ostaje da smisle primjerenu joj duhovnost."

André Comte-Sponville


Intime

"Draga Hannah!

Zašto je ljubav bogatija od svih drugih ljudskih mogućnosti i onima koje pogađa slatko breme? Zato što se preobražavamo u ono što volimo, a ipak ostajemo ono što jesmo. Voljenom bismo biću tada željeli zahvaliti, a ne nalazimo ništa što bi bilo dostatno."

Martin Heidegger

 


Književnost

"Mi nerođeni dobro poznajemo svaku od svetih knjiga čovječanstva. Te su knjige medij našeg postojanja. Iz jedne predebele svete knjige primio sam pouku da ću činom rođenja odmah biti i dužnik. Bit ću obavezan jednom čestitom seljačkom sinu iz Galileje koji je učinio fantastičnu karijeru putem genijalne domislice o univerzalnom zajmu koji će svi rođeni kao kršćani morati otplaćivati. I ja ću biti obavezan jer moram iskupiti svoju krivnju. Ta se krivnja vodi kao zaduženje pod imenom iskonskog grijeha. Ja taj grijeh nisam počinio jer nema na svijetu ničeg čednijeg od nerođena čeda. "

Slobodan Šnajder


Svijet ekonomije

"Ključni je izazov dvadeset prvog stoljeća možda najbolje sažeti na sljedeći način: kako oporaviti Afriku, mirnim putem u sustav uključiti Kinu te odmaknuti Latinsku Ameriku od usredotočenosti na samu sebe kako bi je se uvelo u stvarni svijet. Sve se to treba postići uz izbjegavanje ideoloških pohoda i očuvanje mira."

Branko Milanović


Studije

"Krajnje je vrijeme da se o prirodi i stanju hrvatskog nacionalnog identiteta počne ozbiljnije promišljati i s obzirom na suvremene socio-političke promjene, poput službenog pristupa Europskoj uniji 2013. godine, a koje traže snažno simboličko identitetsko predstavljanje Hrvatske i njenog stanovništva i izvan hrvatskih granica."

Tijana Trako Poljak


Zakonodavstvo

Od Zakona o radu do Socijalno odgovornog gospodarenja.