Davor Ivo Stier

Davor Ivo Stier rođen je 6. siječnja 1972. u Buenos Airesu. Diplomirao je političke znanosti i međunarodne odnose na Katoličkom sveučilištu u Buenos Airesu, a na istom je sveučilištu diplomirao i novinarstvo. Zatim je u Zagrebu završio Diplomatsku akademiju te bio u hrvatskoj diplomaciji više od petnaest godina. Radio je u hrvatskom veleposlanstvu u SAD-u te u Stalnoj misiji pri NATO savezu u Bruxellesu. Kao savjetnik predsjednika Vlade za vanjsku politiku, a potom kao posebni izaslanik predsjednice Vlade za euroatlantsku suradnju radio je na završetku pregovora za punopravno članstvo Republike Hrvatske u Sjevernoatlantskom savezu i Europskoj uniji.

Stier je bio zastupnik u Europskom parlamentu i glavni pregovarač Europske pučke stranke u Odboru za razvoj. Dobitnik je nagrade The Parliament Magazine MEP Award 2015 za najboljeg zastupnika na području razvojne politike. Prije izbora u Europski parlament bio je zastupnik u Hrvatskom saboru i potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku. Od 2010. do 2014. bio je i međunarodni tajnik HDZ-a, a od 2016. do 2017. potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova. Sada je zastupnik u Hrvatskom saboru.

Za vrijeme Domovinskog rata bio je dopisnik argentinskog radija America i dnevnog lista El Cronista. Odlikovan je redom kneza Branimira za promicanje političkog dijaloga i suradnje u Europskom parlamentu. Oženjen je i otac troje djece. S obitelji živi u Samoboru.


Izvor slike: Wikipedia/Bundesministerium für Europa, Integration und Äußeres