Davor Ivo Stier

Davor Ivo Stier rođen je 1972. u Buenos Airesu. Diplomirao je političke znanosti i međunarodne odnose na Katoličkom sveučilištu u Buenos Airesu, a na istom je sveučilištu diplomirao i novinarstvo. Zatim je u Zagrebu završio Diplomatsku akademiju te je 1996. primljen u hrvatsku diplomatsku službu. Uz ostalo, radio je u hrvatskom veleposlanstvu u SAD-u te u Stalnoj misiji pri NATO savezu u Bruxellesu. Kao savjetnik predsjednika Vlade za vanjsku politiku, a potom kao posebni izaslanik predsjednice Vlade za euroatlantsku suradnju radio je na završetku pregovora za punopravno članstvo Republike Hrvatske u Sjevernoatlantskom savezu i Europskoj uniji.
Bio je zastupnik u Europskom parlamentu i glavni pregovarač Europske pučke stranke u Odboru za razvoj. Dobitnik je nagrade The Parliament Magazine MEP Award 2015 za najboljeg zastupnika na području razvojne politike. Prije izbora u Europski parlament bio je zastupnik u Hrvatskom saboru i potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku. Od 2010. do 2014. bio je i međunarodni tajnik HDZ-a, a od 2016. do 2017. potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova.  Sada je potpredsjednik saborskog Odbora za međuparlamentarnu suradnju te potpredsjednik Kluba zastupnika Europske pučke stranke pri Parlamentarnoj skupstini Vijeća Europe
Za vrijeme Domovinskog rata bio je dopisnik argentinskog radija America i dnevnog lista El Cronista. Odlikovan je redom kneza Branimira za promicanje političkog dijaloga i suradnje u Europskom parlamentu. Oženjen je i otac troje djece. S obitelji živi u Samoboru.


Izvor slike: Wikipedia/Bundesministerium für Europa, Integration und Äußeres