Knjiga izabranih pripovjedaka Sezona maslačaka sadrži 18 od ukupno 56 pripovjedaka sabranih u prvom tomu izabranih djela Blaže Minevskog što ih je 2021. godine izdala Matica makedonska.

Riječ je o univerzalnom piscu, ne zato što istovremeno piše romane, pripovijetke, drame i eseje, ne zato što njegova proza spaja povijesna, psihološka i politička stanja, već zato što je višeslojna i nosi mnoštvo poruka. Njegove pripovijetke tužne su i potresne priče o jednom narodu. One se kreću od realnosti do fikcije, od zapisivanja, preko istinskog ili fiktivnog prepisivanja, do dopisivanja, od reportaže i feljtona do omanje proze. Zato u njima ništa nije kao u stvarnosti, iako je sve preuzeto iz nje.

Blaže Minevski ovom knjigom sasvim uvjerljivo i briljantno potvrđuje svoj visoki pripovjedački renome obogaćujući makedonsku i europsku proznu riznicu vrhunskim književnim djelima.
Tomislav Rovičanac

* * *

Homer u Ilijadi piše da je na našim prerijama nekada bilo cijelih krda slonova i mnoštvo lavova. Sada, sjedeći u dvorištu pod šljivom, jedino se mogu sjetiti da imamo samo nekoliko medvjeda i možda isto toliko uplašenih risova. No, ostavimo zvijeri po strani. Nisam razočaran zvijerima; razočaran sam ljudima. Prvo – jer narod ne želi čitati, a drugo – jer država rađa sve više pisaca. Bilo ih je, kako se kaže, da ih lopatom počistiš i opet da ih ostane, ali država nikako nije mogla roditi čitatelje. Stoga sam smatrao da nema nikakvog smisla pisati, i zato sam dobrovoljno prestao pisati.
Iz Povijesti poraza

* * * 

Blaže Minevski (1961.) makedonski je pripovjedač, romanopisac, dramatičar i novinar. Član je Društva pisaca Make­donije i autor brojnih djela od kojih su najpoznatija: Suze u tatinim očima, Niske vježbe, Crno pero, Balkan za djecu, Bivši ljudi, Sezona maslačaka, Nišan, U volovskom rogu, Mamlijeva mreža i Fantomsko stopalo. Minevski je za svoj književni rad dobio brojna priznanja te je zastupljen u svim novijim antologijama makedonske kratke priče. Djela su mu prevedena na dvadesetak jezika.


  • ISBN: 978-953-369-028-5
  • Dimenzije: 128x190 mm
  • Broj stranica: 160
  • Uvez: meki
  • Godina izdanja: 2023.
  • Naslov izvornika: Сезона на глуварките (Sezona na gluvarkite)
  • Jezik izvornika: makedonski
  • Prijevod: Tomislav Rovičanac