Via Appia

Via Appia

Nije raspoloživo
Prelistaj uzorak

Uz Jacquesa de Sainta Victora krećemo na put Apijevom cestom (via Appia), najstarijom talijanskom cestom što je iz Rima vodila prema jugu Apeninskoga poluotoka. Počinje kod Kapenskih vrata u republikanskim zidinama Rima, odmah iza Velikoga cirka, te kroz Apijeva vrata siječe Aurelijanove zidine; protežući se na 582 kilometra vodi nas sve do Tarenta i Brindisija. Njome su prolazile rimske legije, Hanibalovi slonovi, Spartakovi pobunjeni robovi, prvi kršćani i libertinski prinčevi.

Mitska via Appia povezuje Tirensko s Jonskim i Jadranskim morem, antiku s modernošću, poganstvo s kršćanstvom, Istok sa Zapadom. I danas se na mnogim mjestima mogu vidjeti ostaci antičkoga popločenja ceste i mostova, miljokazi, spomenici, grobnice i vile sagrađene uz samu cestu. Donosila je civilizaciju gdje god je prošla, a potkraj antike ponosno je nosila naziv „kraljice cesta‟.

Pješice ili u autorovu starom Fiatu, no u neprestanom duhu lutanja, putujemo ususret stanovnicima ovog „Sibira Juga‟, neotkrivenog Mezzogiorna obilježenog iznimnim nasiljem mafije i siromaštvom, no istodobno i bogatstvom duha te zaboravljenom mudrošću uživanja u životu.

Jacques Maury de Saint Victor francuski je književni kritičar, povjesničar prava i političkih ideja te sveučilišni profesor. Karijeru je započeo kao odvjetnik i gostujući predavač na Sorboni, a radio je i kao novinar u časopisu Figaro Économie. Nakon doktorskog studija 1996. zaposlio se na sveučilištu, ali je nastavio pisati za Figaro littéraire. Autor je brojnih knjiga o povijesti političkih ideja, pravnom sustavu i organiziranom kriminalu, a u svojim se istraživanjima bavi i poviješću globalizacije. Glavni je urednik časopisa Cités, kao i član uredništva Revue des deux Mondes. Od 2009. predaje na Sveučilištu Paris 8 Vincennes-Saint-Denis i gostujući je profesor na Università degli Studi Roma Tre. Član je Francuske udruge povjesničara političkih ideja (AFHIP) i Udruženja povjesničara prava.
Neke od njegovih najpoznatijih knjiga su Couple interdit (2006), Critique des nouvelles servitudes (2007), Un pouvoir invisible: Les Mafias et la Société démocratique (XIXème-XXIème siècle) (2012) i Via Appia. Putovanje najstarijom cestom Italije (2016).


  • ISBN: 978-953-8075-43-8
  • Dimenzije: 136x210 mm
  • Broj stranica: 260
  • Uvez: meki
  • Godina izdanja: 2018.
  • Naslov izvornika: Via Appia. Voyage sur la plus ancienne route dʼ Italie
  • Jezik izvornika: francuski
  • Prijevod: Jelena Butković