Uz Jacquesa de Sainta Victora krećemo na put Apijevom cestom (via Appia), najstarijom talijanskom cestom što je iz Rima vodila prema jugu Apeninskoga poluotoka. Počinje kod Kapenskih vrata u republikanskim zidinama Rima, odmah iza Velikoga cirka, te kroz Apijeva vrata siječe Aurelijanove zidine; protežući se na 582 kilometra vodi nas sve do Tarenta i Brindisija. Njome su prolazile rimske legije, Hanibalovi slonovi, Spartakovi pobunjeni robovi, prvi kršćani i libertinski prinčevi.

Mitska via Appia povezuje Tirensko s Jonskim i Jadranskim morem, antiku s modernošću, poganstvo s kršćanstvom, Istok sa Zapadom. I danas se na mnogim mjestima mogu vidjeti ostaci antičkoga popločenja ceste i mostova, miljokazi, spomenici, grobnice i vile sagrađene uz samu cestu. Donosila je civilizaciju gdje god je prošla, a potkraj antike ponosno je nosila naziv „kraljice cesta‟.

Pješice ili u autorovu starom Fiatu, no u neprestanom duhu lutanja, putujemo ususret stanovnicima ovog „Sibira Juga‟, neotkrivenog Mezzogiorna obilježenog iznimnim nasiljem mafije i siromaštvom, no istodobno i bogatstvom duha te zaboravljenom mudrošću uživanja u životu.

Jacques Maury de Saint Victor francuski je književni kritičar, povjesničar prava i političkih ideja te sveučilišni profesor. Karijeru je započeo kao odvjetnik i gostujući predavač na Sorboni, a radio je i kao novinar u časopisu Figaro Économie. Nakon doktorskog studija 1996. zaposlio se na sveučilištu, ali je nastavio pisati za Figaro littéraire. Autor je brojnih knjiga o povijesti političkih ideja, pravnom sustavu i organiziranom kriminalu, a u svojim se istraživanjima bavi i poviješću globalizacije. Glavni je urednik časopisa Cités, kao i član uredništva Revue des deux Mondes. Od 2009. predaje na Sveučilištu Paris 8 Vincennes-Saint-Denis i gostujući je profesor na Università degli Studi Roma Tre. Član je Francuske udruge povjesničara političkih ideja (AFHIP) i Udruženja povjesničara prava.
Neke od njegovih najpoznatijih knjiga su Couple interdit (2006), Critique des nouvelles servitudes (2007), Un pouvoir invisible: Les Mafias et la Société démocratique (XIXème-XXIème siècle) (2012) i Via Appia. Putovanje najstarijom cestom Italije (2016).


  • ISBN: 978-953-8075-43-8
  • Dimenzije: 136x210 mm
  • Broj stranica: 260
  • Uvez: meki
  • Godina izdanja: 2018.
  • Naslov izvornika: Via Appia. Voyage sur la plus ancienne route dʼ Italie
  • Jezik izvornika: francuski
  • Prijevod: Jelena Butković