Jacques de Saint Victor

Jacques Maury de Saint Victor (1963.) francuski je povjesničar prava i političkih ideja, sveučilišni profesor i književni kritičar.
Jacques de Saint Victor započeo je karijeru kao odvjetnik i gostujući predavač na Sorbonnei, nakon čega je postao novinar u časopisu Figaro Économie. Nakon doktorskog studija 1996. zaposlio se na sveučilištu, ali je nastavio pisati za Figaro littéraire.
Autor je brojnih knjiga o povijesti političkih ideja, uključujući liberalnu misao, o pravnom sustavu i organiziranom kriminalu, a u svojim istraživanjima bavi se i pravnom poviješću globalizacije. Glavni je urednik časopisa Cités, kao i član uredništva Revue des deux Mondes. Od 2009. predaje na Sveučilištu Paris 8 Vincennes-Saint-Denis te radi kao gostujući profesor na Università degli Studi Roma Tre. Član je Francuske udruge povjesničara političkih ideja (AFHIP) i Udruženja povjesničara prava.
Neke od njegovih najpoznatijih knjiga su Couple interdit (2006), Critique des nouvelles servitudes (2007), Un pouvoir invisible : Les Mafias et la Société démocratique (XIXème-XXIème siècle) (2012), Via Appia. Putovanje najstarijom cestom u Italiji (2016).