Gladijatori

Gladijatori

Prelistaj uzorak
Kupi tiskano izdanje / 17,92 EUR

Jeste li znali da ove, 2016. godine Rim slavi 2769. rođendan? U travnju 753. godine pr. Kr. osnovana je Roma quadrata, najstarije naselje u Rimu koje, prema predaji, dugujemo Romulu.
Već u prvom i drugom stoljeću jedno od ustaljenih rimskih događanja postaju gladijatorske predstave, a gotovo svaki srednje velik grad u Rimskome Carstvu imao je amfiteatar u kojem su se igre redovito organizirale. Gladijatorske su predstave bile strašne i okrutne, no ipak su bile iznimno popularne. Od 3. st. pr. Kr. do početka 5. st. milijune je gledatelja opčinjavala igra sa smrću u areni. Te su predstave, osobito nakon otvaranja Koloseja 80. godine, zadobile nevjerojatne razmjere, a carevi su ih koristili kako bi pokazali svoju moć nad ljudima i životinjama.
U borbi za život pred 50.000 gledatelja koji ih bodre u Koloseju, dva gladijatora nasrću jedan na drugoga sve dok publika ne dobije ono po što je došla: jednog mrtvog i jednog živog gladijatora, pobjednika. Dok su igre same po sebi možda bile uzbudljive rimskoj svjetini, Meijer na zapravo pedantan način nudi pregled različitih vrsta gladijatora, različitih životinja s kojima su se borili, dimenzije Koloseja i drugih amfiteatara te svakodnevnog života gladijatora. Fik Meijer, jedan od najpoznatijih nizozemskih povjesničara, u knjizi Gladijatori. Zabava za puk u Koloseju opisuje te okrutne borbe i sve što ih je pratilo. Srž knjige čini opis cjelodnevnog programa koji se sastojao od tri dijela: u jutarnjim satima borile su se najrazličitije divlje zvijeri međusobno ili su na njih nasrtali gladijatori; u podnevnom dijelu mnogi su našli smrt u brutalnim ili uprizorenim pogubljenjima; poslijepodne su se gladijatori međusobno borili na život i smrt. Autor posebnu pozornost pridaje pitanju što se nakon predstava događalo s truplima. No tu su i druga pitanja: Kakvo je bilo podrijetlo gladijatora? Kakvi su im bili izgledi da prežive? Koliko je ugodno bilo gledateljima u Koloseju? Jesu li se u areni održavale i uprizorene pomorske bitke? Što je bilo s Kolosejem nakon zabrane igara? Ukratko, knjiga Gladijatori nudi cjelovit i pregledan prikaz najpopularnije zabave za puk u starome Rimu

Meijerove knjige su doživjele brojna izdanja. Mnogi povjesničari bi ubili za tu činjenicu. No Fik Meijer ne mora ići tako daleko, Rimljani su ubijali dovoljno. Vrijeme Rimskoga Carstva bilo je vrijeme velikog nasilja, a moralna pitanja koja nam se danas postavljaju puno su manje mučila stare Rimljane. Istovremeno, tema Gladijatora je svevremena – nasilje i njegovo mjesto u antičkom društvu, odnosno u bilo kojem društvu i u bilo kojem vremenu. Već u uvodu autor postavlja ključni problem – etički odnos prema gladijatorskim predstavama. Upozorava da na taj problem treba gledati iz perspektive tadašnjeg kulturnog konteksta, a ne upadati u zamku vrednovanja po vlastitim kriterijima koji nisu kompatibilni s onodobnim svjetonazorom. S druge pak strane, povevši nas u „šetnju“ kroz vrijeme sve do naših dana, autor zorno pokazuje da okrutnost koja je u temelju gladijatorskih predstava živi u svim razdobljima, ali poprima drugačije vanjske manifestacije.

Knjiga započinje kronologijom i uvodom te je podijeljena na osam cjelina, a svaku čini više ili manje manjih dijelova. Nakon toga slijedi epilog, a na kraju knjige se nalazi bogat popratni materijal koji uključuje pojmovnik, popis amfiteatara, bilješke, bibliografiju, kazalo te kartu Rimskoga Carstva toga doba.


  • ISBN: 978-953-7177-83-6
  • Godina izdanja: 2014.
  • Broj stranica: 208
  • Uvez: tvrdi
  • Naslov izvornika: Gladiatoren - Volksvermaak in het Colosseum
  • Jezik izvornika: nizozemski
  • Prijevod: Snježana Cimić
  • Dimenzije: 140x210 mm

Svevremena i univerzalna tema zaodjenuta u antičko ruho zasigurno zanima širok dijapazon čitatelja – od stručnjaka koji se iz bilo koje perspektive bave antičkom Rimom, gladijatorskim igrama ili temom nasilja općenito (povjesničari, arheolozi, sociolozi, psiholozi...), preko zainteresiranih laika do studentske i srednjoškolske populacije kojoj ova knjiga može poslužiti kao 'prozor' u svijet gladijatora.

Knjiga je dobar spoj znanstvenog i popularnog štiva, prepuna informativnih i primarnim izvorima dobro potkrijepljenih pojedinosti. Treba naglasiti da su neka poglavlja (primjerice o nabavljanju životinja za predstave, o tretiranju lešina nakon predstave, o javnim pogubljenjima u amfiteatru – osobito potresan dio, o sudbini Koloseja) vrijedan doprinos našem dosadašnjem znanju o različitim predstavama u Koloseju. Širu čitalačku publiku zacijelo će privući i vrlo informativna završna poglavlja o filmskoj produkciji koja se bave temom gladijatora i gladijatorskih borbi.

dr. sc. Alka Domić Kunić

Meijerova knjiga vrijedno je historiografsko djelo znanstveno-popularnog karaktera koje pruža sve bitne informacije o gladijatorskom fenomenu i nudi relevantan prikaz njegovog cjelovitog povijesnog razvoja. Knjiga je osobita i po tome što fenomen sagledava u kontekstu onog vremena, ukazujući na to da je opčinjenost nasiljem jednako prisutna i u modernim društvima danas. Posebnu pozornost posvećena je tome na koji je način fenomen prikazan u modernoj filmskoj umjetnosti, što je umnogome kako posljedica stereotipnih predodžbi o gladijatorima i gladijatorskim igrama tako i sredstvo kojim se ti stereotipi i dalje prenose i ukorjenjuju u popularnoj predodžbi.

prof. dr. sc. Hrvoje Gračanin