Od čega se sastoji svijet? Postoje li vrijeme i prostor? Što je proširena sadašnjost? I što je točno stvarnost? Jednostavnim i pristupačnim stilom, teorijski fizičar Carlo Rovelli pokušava odgovoriti na ova složena pitanja te kao jedan od protagonista ove znanstvene avanture uvjerljivo nas vodi u potragu za odgovorima.

Stvarnost nije kakvom se čini objašnjava kako se naša slika o svijetu promijenila od antike do najnovijih otkrića: vodi nas na čudesno putovanje od Demokrita do Einsteina, od Michaela Faradaya do gravitacijskih valova i od klasične fizike do Rovellijeva rada na kvantnoj gravitaciji. Kao istinski zaljubljenik u znanost i njezine metode, autor promišlja o svemiru prije Velikog praska, o zrnastoj strukturi prostora, crnim rupama, modernom shvaćanju relativnosti, ulozi informacija i o odsutnosti vremena u fundamentalnoj fizici.

Razumijevanje dubinske strukture stvarnosti cilj je istraživanja kvantne gravitacije i istinski izazov suvremene znanosti, gdje je u pitanje dovedeno sve naše znanje o onome što nas okružuje. Pokazujući nam kako se ideja stvarnosti razvijala kroz povijest, Rovelli nudi dublja objašnjenja teorija koje je jezgrovito uveo u svom dosadašnjem radu, a iznad svega, prenosi nam fascinaciju svojim istraživanjem, strast koja ga oživljava i ljepotu nove perspektive svijeta koju nam znanost otkriva.

* * *

Znanost je neprestano istraživanje načina razmišljanja. Njezina je snaga u vizionarskoj sposobnosti rušenja ustaljenih ideja, otkrivanja novih područja stvarnosti i stvaranja nove i učinkovitije slike svijeta. Ta pustolovina počiva na sveukupnom akumuliranom znanju, ali u njezinoj biti uvijek se nalazi i promjena. Svijet je neograničen i blistav; želimo ga vidjeti. Preplavljuju nas njegova tajna i ljepota, a iza obzora neistraženo je područje. Nesigurnost našeg znanja i neizvjesnost koja stoji na rubu ponora našeg neznanja život ne čine besmislenim: čine ga zanimljivim i dragocjenim.

 

* * *

Carlo Rovelli talijanski je teorijski fizičar i pisac. Bavi se istraživanjem kvantne gravitacije, jedan je od osnivača teorije kvantne gravitacije petlji, no područje njegova interesa obuhvaća i povijest te filozofiju znanosti. Časopis Foreign policy 2019. godine ga je uvrstio na ljestvicu sto najutjecajnijih mislilaca svijeta. Stvarnost nije kakvom se čini treća je Rovellijeva knjiga u izdanju TIM pressa.

 


  • ISBN: 978-953-8075-92-6
  • Dimenzije: 155 x 215 mm
  • Broj stranica: 216
  • Uvez: meki
  • Godina izdanja: 2021.
  • Naslov izvornika: La realtà non è come ci appare. La struttura elementare delle cose
  • Jezik izvornika: talijanski
  • Prijevod: Jelena Butković