Melodija prirode

Melodija prirode

  • Potraga za Higgsovim bozonom i velike zagonetke svijeta minijaturnog
  • Ivo van Vulpen
Prelistaj uzorak
Kupi tiskano izdanje / 15,26 EUR
Kupi e-izdanje / 11,28 EUR
Posudi e-izdanje / 8,63 EUR

Kako su fizičari zahvaljujući svojoj nadarenosti i dostupnoj tehnologiji uspjeli otkriti Higgsov bozon, posljednji dio slagalice subatomskog svijeta? Kako je on promijenio naše razumijevanje svemira? Što sada, gotovo desetljeće nakon njegova otkrića? Odgovarajući na ta pitanja, Ivo van Vulpen – fizičar čestica u CERN-u i član tima zaslužnog za otkrivanje Higgsova bozona – poziva nas na putovanje tim liliputanskim svijetom subatomskih čestica.

Melodija prirode vodi nas u uvijek zanimljiv svijet elementarnih čestica – onih koje poznajemo, ali i onih koje ćemo tek otkriti. Autor na mnogo mjesta dokazuje da znanost nije samo priča o uspjehu; nerijetko je to priča o neodgovorenim pitanjima, frustracijama, nerazumijevanju i koračanju u nepoznati teritorij. Oslanjajući se na svima poznata iskustva i usporedbe, pojašnjava nam apstraktne fizikalne pojmove, približava povijest fizike čestica i nudi objašnjenja pojmova poput kvantne mehanike i relativnosti, odnosno njihove uloge u potrazi za novim česticama, silama i pojavama. Ova knjiga nudi živahan prikaz rada najvećeg svjetskog ubrzivača čestica kao i autorova nadahnjujuća promišljanja o još neriješenim velikim zagonetkama svijeta minijaturnog.

 

* * *

Ivo van Vulpen nizozemski je fizičar čestica koji radi na Sveučilištu u Amsterdamu i Nacionalnom institutu za subatomsku fiziku. Uz istraživanja na akceleratoru čestica u ženevskom CERN-u, održava predavanja o osnovama fizike za širu publiku. Melodija prirode prva je njegova knjiga prevedena na hrvatski jezik.

 


  • ISBN: 978-953-8075-83-4
  • Dimenzije: 155x215 mm
  • Broj stranica: 200
  • Uvez: meki
  • Godina izdanja: 2020.
  • Naslov izvornika: De melodie van de natuur. De zoektocht naar de bouwstenen van het heelal
  • Jezik izvornika: nizozemski
  • Prijevod: Snježana Cimić

„Ova je knjiga jedinstvena jer na hrvatskom jeziku ne postoji lite­ratura koja nudi recentni prikaz stanja u području fizike elementarnih čestica, a u kojem posljednjih godina bilježimo izuzetnu znanstvenu aktivnost.
Autor je uspio dati jasan pregled trenutnog stanja fizike čestica, a njegov stil pisanja na razmiš­ljanje potiče širu čitateljsku publiku.“
izv. prof. dr. sc. Davor Horvatić

„Nizom fenomena koje znanstveno propituje s više strana, Ivo van Vulpen preuzima ulogu vodiča kroz najsuvremenija istraživanja na području fizike čestica. Pri tome ne prestaje pomicati granice naše spoznaje, ne prestaje upozoravati na pitanja koja su nekad imala smisla, a danas više nemaju, kao i na ona područja u kojima čuče pitanja koja tek čekaju da budu postavljena.“
prof. dr. sc. Anita Peti-Stantić