Carlo Rovelli

Carlo Rovelli (rođen 3. svibnja 1956.) talijanski je teorijski fizičar, filozof i pisac koji je radio u Italiji i SAD-u, a od 2000. godine radi u Francuskoj. Bavi se uglavnom područjem kvantne gravitacije, jedan je od osnivača teorije kvantne gravitacije petlji, no područje njegova interesa obuhvaća i povijest te filozofiju znanosti. Redovito surađuje s nekoliko talijanskih novina, a njegova popularna znanstvena knjiga Sedam kratkih lekcija iz fizike prevedena je na 41 jezik i prodana u više od milijun primjeraka širom svijeta.

Rovelli je 1981. diplomirao fiziku na Sveučilištu u Bologni, a 1986. godine doktorirao na Sveučilištu u Padovi, Italija. Poslijediplomskim studijem bavio se na Sveučilištu u Rimu, Trstu i na Sveučilištu Yale. Trenutno radi u Centru Physique Théorique de Luminy Sveučilišta Aix-Marseille. Suradnik je na Odsjeku za povijest i filozofiju znanosti Sveučilišta u Pittsburghu.

Godine 1995. dobio je Međunarodnu nagradu Xanthopoulos Međunarodnog društva za opću relativnost i gravitaciju (The International Society on General Relativity and Gravitation) "za izvanredne doprinose teorijskoj fizici". Rovelli je počasni profesor Sveučilišta u Pekingu te član Međunarodne akademije za filozofiju znanosti (Académie Internationale de Philosophie des Sciences), kao i počasni član Akademije agrikulture, znanosti i umjetnosti u Veroni (Accademia di Agricoltura, Scienze e Lettere di Verona). Među njegovim najpoznatijim djelima izdvajamo Quantum Gravity (2004), Che cos'è la scienza. La rivoluzione di Anassimandro (2009), Sedam kratkih lekcija iz fizike (2014), L'ordine del tempo (2018).


Izvor slike: Wikipedia Carlo Rovelli