U izdanju TIM pressa objavljena je knjiga A što ako vrijeme ne postoji? autora Carla Rovellija, znanstvenika i strastvenog zagovornika rješavanja izuezetnog fenomena, pomirenja dviju kraljica teorije fizike: opće teorije relativnosti i kvantne fizike.

Deset godina prije nego što će otkriti teoriju opće relativnosti, Einstein je shvatio da vrijeme i prostor nisu dva odvojena entiteta, nego dva aspekta jednoga te istog entiteta. Ovo otkriće nosi ime „Posebna teorija relativnosti“. Dva događaja (primjerice, dolazak Kristofora Kolumba u Ameriku i smrt Johna Lennona) shvaćamo kao poredane u vremenu, to jest da se jedan odvija prije, a drugi poslije. Obično mislimo kako je vrijeme nešto sveobuhvatno pa da se zato ima smisla pitati što se točno u ovom trenutku događa na nekom drugom mjestu u svemiru. No, tomu nije tako.

Kada se dva događaja odvijaju na dva mjesta koja su međusobno u dovoljnoj mjeri udaljena, općenito nema smisla govoriti koji se od njih zbiva prvi. Isto tako nema smisla ni pitati što se točno u ovom trenutku događa, primjerice u galaksiji Andromeda. Razlog je što vrijeme ne protječe svugdje na isti način. Mi imamo svoje vrijeme, a galaksija Andromeda svoje, i ta dva vremena, općenito gledano, ne mogu se dovesti u vezu.

Carlo Rovelli nas u knjizi A što ako vrijeme ne postoji? provodi kroz osobni istraživački put i vlastita pitanja o prirodi prostora i vremena. Opća teorija relativnosti, kvantna mehanika, kvantna gravitacija, postanak svemira i sudbina crnih rupa glavni su problemi u ovom izravnom svjedočanstvu o životu u srcu znanosti, gdje autor tretira mehaniku kao teoriju odnosa među varijablama, a ne više kao teoriju evolucije varijabli u vremenu. U ovom prijevodu drugog, ažuriranog francuskog izdanja, javljaju se nove ideje o Planckovoj konstanti, ali i rasprave o stvarnosti vremena.

Pred nama je "nova" fizika, ona dvadesetog stoljeća: kvantna mehanika i Einsteinova teorija relativnosti. Redom je riječ o fascinantnim idejeama, izvanrednim konceptualnim revolucijama koje transformiraju našu viziju svijeta i protresaju stare ideje, uključujući i one koje su smatrane nepodložnima promjenama. Rovelli nam otkriva kako svijet koji nas okružuje nije onakivim kakvog ga doživljavamo te nas uči stvari vidjeti iz potpuno drugačije perspektive u knjizi prilagođenoj svakom entuzijastu.

Carlo Rovelli (1956) talijanski je teoretski fizičar i pisac. Školovao se na sveučilištima u Italiji, a nakon dobivenog doktorata radio je na Sveučilištu u Rimu i sveučilištima u SAD-u. Živi u Francuskoj i radi u Centru za teorijsku fiziku Luminy na Sveučilištu u Marseilleu.Autor je više od 200 znanstvenih radova objavljenih u vodećim znanstvenim časopisima te nekoliko knjiga, od kojih su najpoznatije Kvantna gravitacija (2004), Prvi znanstvenik. Anaksimandar i njegova ostavština (2011), A što ako vrijeme ne postoji? (2014) i Sedam kratkih lekcija o fizici (2015). Knjiga A što ako vrijeme ne postoji? prvo je Rovellijevo djelo objavljeno na hrvatskom jeziku.


  • ISBN: 978-953-8075-08-7
  • Dimenzije: 128x200 mm
  • Broj stranica: 156
  • Uvez: meki
  • Godina izdanja: 2015.
  • Naslov izvornika: Et si le temps n´existait pas?
  • Jezik izvornika: francuski
  • Prijevod: Divina Marion