Odabrane teme iz kritičke pedagogije nova je knjiga prof. dr. sc. Zlatka Miliše, istaknutoga hrvatskog pedagoga, sociologa i društvenog kroničara. Kriza odgoja i autoriteta, tipovi odgoja, pozitivni i negativni utjecaji društvenih mreža i tehnologije na živote mladih, posljedice pandemije na društvene odnose te globalni fenomeni kao što su moć novca, bogatstvo i siromaštvo, kritika banaka i primjeri oslobađanja od dužničkog ropstva samo su neke od tema kojima se autor knjige bavi. Svojim kritičkim i argumentiranim promišljanjima Miliša nas u dvadeset sedam eseja vodi kroz mnoge goruće probleme današnjice i predlaže nam kako se s njima uspješno nositi.   

* * *

Interdisciplinarnim pristupom sadržajima, autor knjige uspijeva zadovoljiti interese i najzahtjevnije čitateljske publike te ostvariti namjeru da čitatelja zaintrigira i potakne na kritički pristup odabranim društvenim problemima o kojima mišljenje nisu pozvani davati samo studenti i djelatnici u odgoju i obrazovanju, već i svi oni koji nisu zadovoljni razinom građanskih sloboda i inicijativa. Ova nas knjiga potiče na promišljanje o složenim sociološkim, etičkim, moralnim, komunikacijskim, obiteljskim i teološkim problemima, te o drugima i drukčijima, odgojnoj zbilji, medijima, stanju u društvu i osobnom odnosu prema transcendentnom.
prof. dr. sc. Mirko Lukaš


U Odabranim temama iz kritičke pedagogije Zlatko Miliša interdisciplinarno promišlja o aktualnim problemima današnjice, kao što su opasnosti od nametnutih podjela, indiferentizam, konzumerizam, hedonizam, autoritarnost, sebičnost, pretjerani naglasak na moć skupine... Nizom primjera dokazuje kako je znanje podložno promjenama, a u pedagogiji se zalaže za model u kojem nastavnici i učenici aktivno preispituju odnose između teorije i prakse te kritičke analize i nametnutog mišljenja.
prof. dr. sc. Smiljana Zrilić


  • ISBN: 978-953-369-023-0
  • Dimenzije: 155x230 mm
  • Broj stranica: 292
  • Uvez: meki
  • Godina izdanja: 2023.