Knjiga Jedno ljeto s Montaigneom Antoinea Compagnona, poznatog književnog teoretičara i profesora na College de France i Columbia University, nastala je iz serije njegovih emisija na radiju France Inter. Vrlo brzo osvojila je široko čitateljstvo i postala bestselerom, ponajprije zbog toga što autor majstorski, esejistički i analitički, razrađuje i aktualizira ideje velikog mislioca i pisca Michela de Montaignea.

Michel de Montaigne pripada kanonu svjetske književnosti; njegovi Eseji (prvo izdanje 1580. g.) su jedan od temeljaca moderniteta. Iako stalno čitan i prevođen u dijelovima, odnedavno je u našoj kulturi prisutan u magistralnom prijevodu sabranih djela Vojmira Vinje. U četrdeset poglavlja knjige Compagnon nas poziva da se u svojevrsnoj ljetnoj opuštenosti, krijepeći se pićem, približimo Montaigneu i zajedno s njim promišljamo velike i male pojmove kao što su: angažman, poštenje, prijateljstvo, drugi i drugačiji, rat i mir, knjiga i knjižnica, oklada, liječnici, dobra vjera, mirisi, mučenje, učeno neznanje... Svaka je od tih tema zapravo jedno poglavlje. Montaigne nas uči koliko je nužno izdvojiti vrijeme za ono što život zapravo jest i to u današnjem trenutku kada smo uhvaćeni u nemirnom vrtlogu, uslužni samo brzini sve-digitalnog.

Nakon svojih znanstvenih rasprava o autoru Eseja, Compagnon se odlučio slijediti Montaignea koji kaže da u svojim čitanjima nema nikakva reda, a upravo je odsutnost metode ono što uvodi svježinu i novinu, novo doba u Montaigneova promišljanja. Izabrani ulomci, katkada ne duži od rečenice, naizgled nasumično probrani, uspostavljaju se kao jedno novo, svježe čitanje aktualnosti Montaignea jednako kao i njegove kulturno povijesne dubine, kroz ono što bismo nazvali metodom objašnjavanja teksta koja ima golemu tradiciju u francuskom školstvu. Autor istodobno pokazuje povijesnu bremenitost i aktualnost utemeljitelja esejističkog žanra i pisca slavnih Eseja. Compagnon nastoji, i u tome uspijeva, dosegnuti jednostavnost misaonog i tekstualnog stila velikoga klasika, a to je ono što ovu knjigu čini ne samo privlačnom nego i poučnom lektirom.


  • ISBN: 978-953-7177-80-5
  • Dimenzije: 110x170 mm
  • Broj stranica: 184
  • Uvez: meki
  • Godina izdanja: 2014.
  • Naslov izvornika: Un été avec Montaigne
  • Jezik izvornika: francuski
  • Prijevod: Rade Kalanj

Compagnon majstorski pomiruje nehajnost pripovjedača i popularizatora sa zahtjevnošću znanstvenika. Jedno ljeto s Montaigneom može se tako čitati istodobno kao znanstvena rasprava i zabava obrazovanih, kao uvod u Montaignea i znanstvena analiza Eseja, kao metodološki ideal objašnjenja onog što se u nas zove lektira i, naprosto, kao lektira. Objašnjenje onog što u Esejima piše prevladava vlastitu skromnost.

prof. dr. sc. Nenad Ivić

Kao izvrsno znanstveno-popularno djelo, ono nije primarno namijenjeno uskom akademskom krugu elitnih intelektualnih sladokusaca, nego prvenstveno širokoj skupini mladih srednjoškolaca i studenata, kao upravo neodoljivo uvođenje u bogati opus velikog klasika.

prof. dr. sc. Dragutin Lalović