Claude Levi-Strauss

Claude Lévi-Strauss (1908., Bruxelles – 2009., Paris) francuski je antropolog i etnolog čiji je rad bio ključan za razvoj teorije strukturalizma i strukturalne antropologije. 
Diplomirao je pravo i filozofiju na Sorbonnei te je od 1959. do 1982. bio predstojnik katedre za socijalnu antropologiju na Collège de France, a 1973. godine postao je članom Francuske akademije. Dobitnik je brojnih priznanja od sveučilišta i institucija diljem svijeta, a uz Jamesa Georgea Frazera i Franza Boasa proglašen je "ocem moderne antropologije". Teza je Lévi-Straussa da "divlji" um ima iste strukture kao i "civilizirani" um te da su ljudske osobine svugdje iste. Ta su zapažanja kulminirala u njegovoj slavnoj knjizi Tužni tropi koja je utvrdila njegovu poziciju kao jednog od središnjih teoretičara strukturalističke misli. Ideje Lévi-Straussa obuhvaćaju brojna polja humanističkih znanosti, uključujući filozofiju i sociologiju, dok je strukturalizam definirao kao "traženje temeljnih obrazaca mišljenja u svim oblicima ljudske aktivnosti".
Među njegovim najpoznatijim djelima ističu se Tužni tropi (1955), Strukturalna antropologija (1958), Divlja misao (1962), Antropologija i moderni svijet (2011),  Svi smo mi kanibali (2013).


Izvor slike: Wikipedia/UNESCO_Michel Ravassard