Knjiga Izlaz iz periferije. Ogled o Hrvatskoj u novome međunarodnom poretku drugi je naslov Davora Ive Stiera u izdanju TIM pressa. Ova knjiga vrlo jasnim, preciznim i razumljivim rječnikom analizira ključna pitanja vanjskopolitičkog pozicioniranja Hrvatske, kako se država i društvo trebaju usmjeriti, kako reagirati na globalne izazove i kako ostvarivati (strateška) partnerstva te biti osviješten globalne i regionalne konkurencije na jugoistoku Europe. Budući da živimo u novoj geopolitičkoj paradigmi (koju ova knjiga i obrađuje), ovo je djelo iznimno važno jer nudi autentičan pogled na vanjskopolitičko i globalno pozicioniranje Hrvatske te je stoga obavezna literatura za bolje razumijevanje položaja Hrvatske u međunarodnim odnosima.

* * *

Sada se međunarodni poredak ponovno mijenja, iako konture novog svijeta još nisu posve jasne. Međutim te se promjene već osjećaju u našem okruženju, u pokušajima stvaranja novog odnosa snaga na jugoistoku Europe. Stoga se otvara legitimno pitanje: ako je hrvatska država stvorena u kontekstu promjene međunarodnog poretka, kao što je navedeno u Ustavu, kakva će biti sudbina Hrvatske jednom kada se međunarodni poredak ponovno promijeni?

Euro, Schengen ili Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj sami po sebi ne znače rješavanje svih političkih i ekonomskih slabosti. Međutim za Hrvatsku su oni posebno važni kako bi se izbjegao dugoročan ostanak na europskoj periferiji. Naime u trenutku promjene poretka, ako se europski proces fragmentacije ipak ne zaustavi, prijeti opasnost puno snažnije implementacije koncepta Europske unije različitih brzina. U takvoj geopolitičkoj arhitekturi koncentričnih krugova, razlike između središta i periferije mogu se samo povećavati.

Davor Ivo Stier


  • ISBN: 978-953-369-017-9
  • Dimenzije: 128x200 mm
  • Broj stranica: 144
  • Uvez: meki
  • Godina izdanja: 2023.

Knjiga Davora Ive Stiera Izlaz iz periferije relevantno je djelo koje propituje položaj Hrvatske u europskom kontekstu te obrađuje položaj hrvatske države i društva u novim recentnim geopolitičkim preslagivanjima, nudeći vrlo kvalitetnu analizu, ali i konkretne prijedloge kamo društvo i državu treba usmjeriti. Knjiga predstavlja izrazito vrijedan, autentičan doprinos znanosti i struci u području međunarodnih odnosa, geopolitike, diplomacije, sociologije, politologije, prava i ekonomije.
Goran Bandov

* * *

Naslov eseja otkriva nam glavnu vrijednost ovog rada u kojemu autor ukazuje na mogućnost Hrvatske da se u kreiranju novoga svjetskog poretka ne samo održi kao suverena država, već da se s margine europskih političkih i modernizacijskih procesa u kojoj se stjecajem okolnosti stoljećima zadržala pomakne prema središtu događanja.
Gordan Črpić

* * *

Nadahnuti esej Davora Stiera, napisan rukom iskusnog diplomata i političara, dolazi u pravom trenutku. Glavni mu je cilj trasirati most kojim hrvatska vanjska politika može iskoračiti iz periferne relevantnosti u onu europsku i globalnu. U tom pokušaju on uzima velik zalet, odlazeći daleko u prošlost kako bi kognitivni odraz prema budućnosti bio veći, a doskok dalji. U trenutku ogromnih promjena u međunarodnim odnosima, autor odlučno i utemeljeno tvrdi da Hrvatska može značajno ojačati svoj vanjskopolitički položaj i značenje.
Vladimir Drobnjak