Fašistički totalitarizam

Fašistički totalitarizam


Porastom nacionalizma i populizma u Europi, pojam fašizma ponovno se pojavljuje u političkim raspravama, bilo da se radi o najavi hipotetskog povratka iz 1930. godina ili o stigmatizaciji „islamofašizma“ za druge. U vrijeme kad europske demokracije pokazuju znakove umora, nužno je preispitati značenje ove riječi mobilizirajući povijesni pristup i stavljajući ovaj politički fenomen u zemlju u kojoj je rođen: Italiju.

Marie-Anne Matard-Bonucci podsjeća na ulogu i nezapamćeno mjesto nasilja u fašističkoj ideologiji i njezinoj praksi. Nasilje se koristilo ne samo za uništavanje političkih protivnika, već i u svrhu genocida u talijanskim kolonijama. Proučavajući određena područja koja povjesničari često zanemaruju, ona dešifrira utjecaj fašističkog projekta na svakodnevni život Talijana, projekt izgradnje „novog čovjeka“ kojem režim kontrolira ponašanje, mijenja mu osobnost, čak i u privatnoj sferi: od jezika do smijeha, od dokolice do zaposlenja. Također ističe plastičnost fašističke ideologije, zanesenost akcije i pragmatizam koji omogućuje metamorfoze i poricanja.

Suprotno uvriježenom mišljenju, Matard-Bonucci napokon inzistira na rasističkoj i antisemitskoj prirodi Mussolinijevog režima: fašistička Italija bila je jedina država koja je iskusila i kolonijalnu rasističku politiku i državni antisemitizam.

  • Uvez: meki
  • Naslov izvornika: Totalitarisme fasciste
  • Jezik izvornika: francuski
  • Prijevod: Dubravka Celebrini