Knjiga Bleferi i šahisti  izbor je autorovih kolumni o aktualnim političkim događanjima u Hrvatskoj.

Naslov Bleferi i šahisti na prvi pogled ne mora značiti ništa, pa i prije nego što se knjiga pročita, zaslužuje „ključ“ za razumijevanje.
Bleferi su na vlasti, oni su politička klasa, da ih ne zovem grubim imenima: lopovi, gramzivi egoisti, loši đaci bez diploma i morala, licemjeri koji ne biraju sredstva i koji načela mijenjaju kao košulje.
Šahisti su poštena inteligencija. Znaju pravila i razmišljaju, te ne vide da i izvan ploče postoje kraljevi, glupi topovi koji idu samo ravno i pijuni koje se povremeno žrtvuje. Nisu ni šahisti bez mana. Nekad su praznovjerni, neki ne vole ljude ni kućne ljubimce. Takvi su. Vole igru i pravila. Imaju titule koje poštuju. Rangiraju se prema objektivnim kriterijima uspjeha. Govore univerzalnim jezikom igre. Iako čudnih imena, dobrodošli su svugdje. Šahisti gledaju samo svoje igre i bave se samo svojim poslom.
Kibici su one gomile ljudi koje sa strane vide izvrsne poteze, no nisu u stanju igrati i kažu da ih to ne zanima. Dok se oni nadaju da će šahisti doći na vlast i da pamet pobjeđuje, bleferi vladaju bez pravog otpora bezumlju, glupostima, predrasudama i popularnim mitovima. Kibici šute pomiješanih osjećaja. Znaju da će na kraju sve platiti, a da igrali nisu. Ne usude se biti šahisti pa su žrtve blefera. Jer, bleferi su na vlasti, a blef nije samo stil, to je sustav.
Josip Kregar

 

Kod nas mudrost, suradnja i kompromis nisu vrline. U hrvatskoj politici, u maloj zemlji okruženoj neiskrenim saveznicima nameće se stil glumljene odlučnosti, zapravo bahatosti, grubog laganja i mirnog prešućivanja istine, a sve zbog uvjerenja da izbore dobivaju barabe i prividni lideri, da umjereni i oprezni ostaju kod kuće, umorni i lijeni.

* * *

Za biti iznad zakona, za sigurnost i imovinu treba se pokoriti vođi osobno. Vođa je iznad zakona, on ne priznaje sud, već sud partije i obožavanje stječe stalnim stavljanjem svojih riječi iznad zakona, morala i običaja. Vođa se prvi poziva na tradicije, a prvi napušta uobičajena pravila.
Ulomci iz knjige

* * *

Dr. sc. Josip Kregar redoviti je profesor u trajnom zvanju na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Rođen je 1953. u Ogulinu. Njegova istraživačka i nastavna područja su sociologija, javna uprava i ljudska prava. Gostujući je nastavnik na Sveučilištu u Grazu i Sveučilištu Yale u Sjedinjenim Državama. Predaje i na Global Campus of Human Rights. Od 2005. do 2009. bio je dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Bio je i zastupnik u Hrvatskom saboru i autor prijedloga nekoliko usvojenih zakona iz područja sprečavanja sukoba interesa, financiranja političkih stranaka i prava na dostupnost informacija.

Uz veliki broj znanstvenih knjiga i radova, objavio je i knjige političkih eseja: Protiv vjetra: mala knjiga o jedrenju i politici (2010.), Porijeklo sumnje (2012.), Prije šutnje (2016.) i Šutnja (2017.).


  • ISBN: 978-953-8075-68-1
  • Dimenzije: 145x205 mm
  • Uvez: meki
  • Godina izdanja: 2019.
  • Jezik izvornika: hrvatski