Taj dugi mamurluk mapira Putinovu misiju popunjavanja praznine koju je ostavio slom 1991. godine te izgradnje nove nacionalne svijesti i domoljublja u Rusiji. U dugoj i složenoj ruskoj povijesti postojao je samo jedan događaj koji je imao narativni potencijal za ujedinjenje zemlje i mogao je poslužiti kao kamen temeljac za novu naciju – nešto što bi pripomoglo u procesu ucjepljivanja osjećaja nacionalnoga ponosa. Bila je to pobjeda u Drugome svjetskom ratu ili Velikom domovinskom ratu, kako su ga još u modernoj Rusiji nazivali. Ponos na pobjedu nad nacizmom nadilazio je političku pripadnost, generacijske razlike ili ekonomski status te su ga svi sovjetski vođe koristili kako bi učvrstili legitimitet režima.
Putin će se ponovno osloniti na ratnu pobjedu kao ključ u stvaranju konsolidirane, domoljubne zemlje. Samo će takva Rusija moći ponovno zauzeti svoje zasluženo mjesto među zemljama prvog reda, osjećao je Putin, a kako su godine njegova vladanja Rusijom odmicale, uloga ratne pobjede u službenoj retorici neprestano je rasla. Pokazalo se da je odgovor na imploziju 1991. bio trijumf 1945. godine. Ideologija pobjede postat će mjerilo Putinova režima – sidro nacionalne legitimnosti u oceanu povijesne neizvjesnosti. Čini se da je Putin uspio u svojem naumu konsolidacije Rusije, te je slabu i traumatiziranu zemlju ponovno pretvorio u ključnog svjetskog igrača. No uz koliku kolateralnu štetu?

* * *

Otkako Putin vlada Rusijom, njegovi su džudo sparing-partneri iz djetinjstva, bivši ortaci iz KGB-a i pouzdani suradnici, koje je postavio na različite javne položaje, zgrnuli bogatstvo i uselili se u goleme palače izvan Moskve, skriveni od javnosti iza visokih, šumsko zelenih ograda. Mnogi od njih javno su pljuvali po Zapadu, no kupovali su nekretnine u Londonu, Miamiu ili na jugu Francuske. Vikende bi provodili na raskošnim zabavama, a godišnji odmor na jahtama.

* * *

Čak i da prosvjedi protiv trenutno opscenih razina korupcije postanu ozbiljna prijetnja za Putina i da jednoga dana dovedu do smjene vlasti, domoljubna retorika njegove ere vjerojatno će opstati. Te su ideje stvorile temelj za odgoj cijele nove generacije Rusa i nastavit će utjecati na rusku kolektivnu psihu dugo nakon što Putin konačno napusti Kremlj.

* * *

Rusi su 1991. godine doživjeli trostruki gubitak. Politički se sustav urušio, imperijalna periferija se odcijepila i osnovala nove države, a sama matična zemlja prestala je postojati. U to je vrijeme preostalo malo predanih komunista, no to slom nije činilo ništa manje traumatičnim. Rusi nisu osjećali kao da su izgubili carstvo ili ideologiju, već samu bit svojega identiteta. Ako više nisu bili sovjetski građani, tko su onda bili?

* * *

Rusija je bila poput domaćina zabave koji se probudio jutro poslije, ovlaš počeo čistiti sav nered koji je oko sebe zatekao, no nakon nekog vremena jednostavno je odustao i vratio se u krevet kako bi liječio mamurluk.

Shaun Walker


  • ISBN: 978-953-8075-58-2
  • Dimenzije: 142x205 mm
  • Broj stranica: 320
  • Uvez: meki
  • Godina izdanja: 2019.
  • Naslov izvornika: The Long Hangover: Putin's New Russia and the Ghosts of the Past
  • Jezik izvornika: engleski
  • Prijevod: Višeslav Raos