Povijest vampira

Povijest vampira

Nije raspoloživo
Prelistaj uzorak

Rezultat neobičnih izobličenja pučke mašte, vampir je – treba li na to uopće podsjećati – mrtvac koji pod okriljem noći, ponekad u obliku životinje, izlazi iz groba i siše ljudima krv, jer je to jedina hrana po njegovu ukusu. U knjizi Povijest vampira. Autopsija mita povjesničar Claude Lecouteux oslanja se na izvorna tumačenja neobičnih pojava i donosi pregled prethodnika tih odvratnih spodoba koje su se u antici zvale lamije, strige i more. Uglavnom su to bili ženski demoni.

Vjerovanje da se mrtvi mogu vratiti i utjecati na žive postoji od pamtivijeka, a ti povratnici rijetko imaju dobre namjere. U ljudskoj mašti ovo je vjerojatnije poprimilo razne oblike koji su nam uglavnom nepoznati jer su, počevši od osamnaestog stoljeća, bili nadomješteni vampirima čija se pojava postupno razvila do poznatog Drakule, kojeg je ovjekovječio Bram Stoker u romanu koji se još uvijek iznova izdaje. Budući da su mnoge rasprave posvećene Drakuli, utjelovljenju suvremenog mita, Lecouteux u ovoj knjizi predstavlja sve pojedince koji su obuhvaćeni općim nazivom vampir te ih pokazuje s motrišta stanja duha njihova vremena, provodeći tako arheološku analizu mita koji je stvorilo devetnaesto stoljeće nakon dugog sazrijevanja čiji razvoj slijedi. Tako se otkriva nevjerojatan svijet kojem su romani samo blijedi odraz – pa i onda kad zadivljuju dodavanjem motiva, psihologije osoba, napetošću i tumačenjima koja su katkad filozofska ili vjerska.

Kopajući po sudskim arhivima, autor proučava slučajeve vampirizma, a navedeni sudski postupci vođeni su strogo i ozbiljno. Iako je to bilo u vrijeme prosvjetiteljstva, otvarani su grobovi i odsijecane glave sumnjivih trupla koja su tako postajala bezopasna i zauvijek nestajala. Tako je ovdje prikazano konstituiranje i evolucija mita o vampiru, koji će se u 19. stoljeću razviti u silno slavnog i romantičnog Drakulu, a zatim doživjeti još mnogo književnih i filmskih verzija do naših dana.

Cilj je ove knjige na temelju izvornih svjedošanstava demistificirati temu, otkriti staro vjerovanje predaka i stanja duha u kojem je ukorijenjeno vjerovanje u vampire.

Claude Lecouteux, rođen 1943., je profesor emeritus na pariškom Sveučilištu Sorbonne i stručnjak za srednjovjekovne književnosti i civilizacije. Autor je mnogih knjiga o srednjovjekovnim i poganskim vjerovanjima o zagrobnom životu, a osim zagrobnog života srednjovjekovne Europe, bavi se temama popularnih vjerovanja toga doba, mitovima, pričama i legendama, magijom u srednjem vijeku te nadnaravnim bićima.
Knjiga Povijest vampira prevedena je na engleski, kineski, rumunjski, portugalski, poljski, korejski, njemački i hrvatski jezik.


  • ISBN: 978-953-7177-67-6
  • Godina izdanja: 2013
  • Broj stranica: 192
  • Uvez: tvrdi
  • Naslov izvornika: Histoire des vampires. Autopsie d'un mythe
  • Jezik izvornika: francuski
  • Prijevod: Jelena Butković
  • Dimenzije: 130x200 mm

Ova je knjiga doista «autopsija mita» u svojemu pažljivom proučavanju aspekata problema, najprije opsega i implikacija teme, prelazeći nakon toga na središnju temu najstarijih spomenika ljudske kulture: kako se nositi sa smrću.

prof. dr. sc. Nadežda Čačinovič