Kad god se u povijesti naziru nemiri, zaziva se Machiavelli. Bio je svestran čovjek – povjesničar, pisac, pjesnik, filozof, politolog, zaljubljenik u slikarstvo, izume, medicinu i kartografiju, nepopravljivi provokator, ali prije svega, dragocjeni svjedok svog vremena. Dok putuje Europom, analizira odnose moći koji pokreću ljude i iskušava velike vladare.

Machiavellija čitaju svi, pobijeđeni i pobjednici. On ne piše samo kako bi dočarao ljepotu riječi, već i da ukaže na zlo i na istinu. Zašto je i danas aktualan taj virtuoz političkog lukavstva, ako je istinita slika o njemu kao beskrupuloznom i prepredenom strategu, koju su nam u naslijeđe ostavili njegovi zlonamjerni potomci? Zato što nam omogućuje da shvatimo kako društvena energija političkih odnosa nadilazi naša nastojanja da ih ukalupimo.

Možda ćete se zapitati zašto provesti ljeto s Machiavellijem. Možda ćete samu tu ideju smatrati neobičnom jer on nije bio poklonik lješkarenja, nego čovjek od akcije. Unatoč etiketi koja mu je prišivena, Machiavellija se ne prestaje čitati, on je vizionar, pisac koji nas razbuđuje i navodi da se trgnemo iz tromosti. On najavljuje oluje, ne samo da bi nas upozorio na njihovo razorno djelovanje, nego da nas nauči razmišljati i u nevremenima. Ako ga danas ponovno čitamo, znači da se imamo zbog čega brinuti. On se vraća: probudite se.

 

* * *

Patrick Boucheron (1965) francuski je povjesničar. Diplomirao je povijest na École normale supérieure de lettres et sciences humaines u Saint-Cloudu, a doktorirao na Sveučilištu Sorbonne. Od 2016. godine profesor je na Collège de Franceu. Najpoznatije Boucheronove knjige su Léonard et Machiavel (2008, 2013), Faire profession d’historien (2010) i Conjurer la peur: Sienne, 1338 (2013). Samostalno ili kao suautor objavio je još dvadesetak knjiga. Godine 2017. uredio je antologiju Svjetska povijest Francuske, djela 122 povjesničara, koja je postala bestselerom.

Jedno ljeto s Machiavellijem prva je njegova knjiga objavljena u Hrvatskoj.

 


  • ISBN: 978-953-8075-60-5
  • Dimenzije: 110x170mm
  • Broj stranica: 144
  • Uvez: meki
  • Godina izdanja: 2018.
  • Naslov izvornika: Un été avec Machiavel
  • Jezik izvornika: francuski
  • Prijevod: Dubravka Celebrini