Čitanje na odlasku

Čitanje na odlasku

Prelistaj uzorak
Kupi tiskano izdanje / 16,59 EUR

Nizozemskom književnom kritičaru, novinaru i publicistu Pieteru Steinzu u ljeto 2013. liječnici su dijagnosticirali amiotrofičnu lateralnu sklerozu (ALS) i rekli mu da će kvaliteta njegova života naglo opadati. Nedugo nakon početnog šoka, Steinz je u novinama NRC počeo objavljivati dnevnik u kojem je iz tjedna u tjedan razvoj svoje bolesti povezivao s knjigama koje je tijekom života pročitao i kojima se odlučio vratiti. Franz Kafka, Charles Dickens, Gerard Reve, William Shakespeare, Wisława Szymborska i pedesetak drugih pisaca te njihovi likovi postali su Steinzovi suputnici.

U knjizi Čitanje na odlasku. Književnost kao životna potreba Steinz u maniri majstora životne radosti izravno i nerijetko humoristično opisuje svoje tjelesno propadanje, bolnička iskustva te susrete s prijateljima i poznanicima. Klasici kao što su Grof Monte Christo, Ured, Oblomov, Čarobna gora i Hadrijanovi memoari u Steinzovu dnevniku postaju polazište za promišljanja o ljudskoj nemoći, rastancima, mirenju, boli, ali i o prekrasnim trenucima koji, unatoč neumitnom svršetku, prate svaku smrtonosnu bolest.
Čitanje na odlasku nije samo dirljiva kronika najavljene smrti, već i iznenađujuće osobni pogled na svjetsku književnost.

 

Pieter Steinz (Rotterdam, 1963. – Haarlem, 2016.) bio je nizozemski novinar, književni kritičar i publicist. U Amsterdamu je diplomirao povijest i engleski jezik i književnost, a od 1986. do 1990. predavao je povijest na Sveučilištu u Amsterdamu. Od 1989. godine radio je kao novinar za NRC Handelsblad sve do veljače 2012. kada je napustio novinarstvo i postao ravnatelj Nizozemske zaklade za književnost. Osamnaest mjeseci poslije dijagnosticirana mu je progresivna bolest živčanog sustava, ALS, te je morao odustati od većine svojih dužnosti. O svojoj bolesti Steinz je pisao kolumne u NRC Handelsbladu. Neka od poznatijih djela su mu: Lezen &cetera. Gids voor de wereldliteratuur (Čitanje et cetera. Vodič za svjetsku književnost) (2003.), Lezen op locatie. Atlas van de wereldliteratuur (Čitanje na lokaciji. Atlas svjetske književnosti) (2004.), Klein cultureel woordenboek van de wereldliteratuur (Mali kulturološki rječnik svjetske književnosti) (2006.) i Luisteren &cetera. Het web van de popmuziek in de jaren tachtig (Slušanje et cetera. Mreža pop-glazbe u osamdesetim godinama) (s Bertramom Mouritsom, 2014.).


  • ISBN: 978-953-8075-31-5
  • Dimenzije: 128x200 mm
  • Broj stranica: 232
  • Uvez: meki
  • Godina izdanja: 2017.
  • Naslov izvornika: Lezen met ALS: literatuur als levensbehoefte
  • Jezik izvornika: nizozemski
  • Prijevod: Snježana Cimić

Ova mala, dvjestotinjak stranica opsežna knjiga, napisana je u pohvalu života i čitanja. U pohvalu književnosti.

Miljenko Jergović


Predivne kolumne (...), iznimno emotivne (...), moj duboki naklon.

Youp van 't Hek


Intimno, britko, zadivljujuće na svakoj razini.

Guus Middag, NRC Handelsblad