Ovaj priručnik nastao je na temelju predavanja i seminara iz kolegija Izgradnja teorije u sociologiji na studiju sociologije Sveučilišta u Zadru i, prije toga, Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Kolegij je, kao i ova knjiga, samostalno osmišljen i odabrani sadržaji uvršteni su u knjigu prema koncepciji spomenutog kolegija. Naravno, studenti i studentice, nastavnici i nastavnice, istraživači i istraživačice i ostali zainteresirani korisnici i korisnice ovog priručnika u svom radu mogu proširivati ponuđene teme ili odabrati slične ili pak posve nove. U tom je cilju uz svako poglavlje u knjizi dodana preporučena literatura.

Autori

* * *

Knjiga Teorija u sociologiji. Idealno, realno, ideologijsko, utopijsko Vjerana Katunarića i Marije Šarić iznimno je važan znanstveni i znanstveno-pedagoški pothvat. Ona na jednom mjestu, problemski artikulirano, uz uvodne eksplikacije i adekvatnu referencijalnu literaturu, nudi mišljenja najrelevantnijih suvremenih sociologa o izgradnji teorije u sociologiji. Također aktualizira i afirmira važnost teorije u sociologiji, ali i sociološke znanosti u cjelini,  a istodobno doprinosi razumijevanju te znanosti i osobito njezinu položaju u visokoškolskom obrazovnom sustavu i znanstvenoj kulturi općenito.
Ukratko, riječ je o dragocjenom materijalu ne samo za studij sociologije nego i za opće upoznavanje sociološke znanosti. Želimo li saznati što je teorija u sociologiji, kako se ona utemeljuje i razvija i što o tome misle pojedini eminentni sociolozi, posegnut ćemo za ovom knjigom.
Prof. dr. sc. Rade Kalanj


Uvođenje vrlo važnih aspekata u pristupu izgradnji teorija, koji nisu zastupljeni u uobičajenim pregledima socioloških teorija, odlika je ove knjige. Ona naime istodobno pruža uvid u tekstove koji ilustriraju pojedinu temu obrađenu u poglavlju i doprinosi povećanju korpusa prijevoda u sociologiji i srodnim teorijama društva. Objavljivanje ove knjige popunit će nedostatak teorijskosociološke literature na hrvatskom jeziku i ponuditi mogućnost ne samo kritičkog propitivanja postojećih socioloških teorija i tradicija nego i odnosa teorije i empirije u istraživanju društvenih fenomena.
Autori u obrazlaganje pojedinih teorija uvode i primjere empirijskih studija, stoga postaje očito da izbor teorijskih polazišta postavlja ključni „okvir za istraživanje“ društvenih fenomena.
Prof. dr. sc. Inga Tomić-Koludrović


  • ISBN: 978-953-8075-77-3
  • Dimenzije: 170x240 mm
  • Broj stranica: 304
  • Uvez: meki
  • Godina izdanja: 2020.