Putevi nade

Putevi nade

Prelistaj uzorak
Kupi tiskano izdanje / 19,24 EUR

Putevi nade kronika su prometejske borbe Jeana Zieglera da osobnim zalaganjem i pokretanjem javnosti promijeni svijet pun siromaštva i nepravde. Ta je borba obilježena velikim uspjesima... ali i neuspjesima.
U svojoj živoj i iskrenoj priči, od poraza do pobjede, neumoljivi se svjedok prljave igre svjetskih političkih i financijskih moćnika pita: kako dalje, što se mora poduzeti da bi se ostvarile Roose­veltove i Churchillove zamisli, da bi se Ujedinjeni narodi, čija je svrha narodima svijeta osigurati minimum životnih uvjeta i pravedno rješavati međunarodne sukobe, trgnuli iz stanja paralize i nemoći u koje su upali?

Prema izvješću Američkog istražnog odbora, 11. rujna 2001. živote su izgubile 2973 osobe, među njima i otmičari aviona, pripadnici 62 nacionalnosti. Riječ je o terorističkim napadima na tornjeve Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku i na Pentagon u Washingtonu. Ta strašna tragedija, odnosno okrutan prizor drame proživljene u Blizancima, obišao je svijet, uzrujao stotine milijuna televizijskih gledatelja i pokrenuo rat Sjedinjenih Država protiv Afganistana. Istog dana, prema podacima UN-a, 35.000 djece mlađe od deset godina umrlo je od gladi ili pothranjenosti. Toga dana, u Trećem svijetu, 156.368 osoba umrlo je – od tuberkuloze, AIDS-a, dijareje, dječjih bolesti, malarije, gube, infekcije dišnih putova itd. Kao i svakog drugog dana, svake godine. Ta masovna umiranja nisu izazvala nikakvu emociju. To da od gladi i nestašice hrane godišnje umiru milijuni ljudi – na prebogatom planetu – najveća je sramota našeg vremena.
                                                                                                                                                                                      Jean Ziegler


  • ISBN: 978-953-8075-49-0
  • Dimenzije: 135x210 mm
  • Broj stranica: 260
  • Uvez: meki
  • Godina izdanja: 2018.
  • Naslov izvornika: Chemins d'espérance. Ces combats gagnés, parfois perdus mais que nous remporterons ensembl
  • Jezik izvornika: francuski
  • Prijevod: Jelena Butković