Nacija grabežljivaca

Nacija grabežljivaca

Prelistaj uzorak
Kupi tiskano izdanje / 27,87 EUR

Charles H. Ferguson, koji je zainteresirao svijet svojim Oscarom nagrađenim dokumentarcem Inside Job, u ovoj knjizi korak po korak objašnjava kako je elita grabežljivaca preuzela svijet te izlaže mrežu akademskog, financijskog i političkog utjecaja koja je pripremila "grabežljivcima" put do osvajanja.
Autor se bavi uistinu aktualnom temom – uzrocima i posljedicama svjetske ekonomske krize, te vrlo jasno tumači kako Velika gospodarska kriza koja je započela 2008. u SAD-u nije poput obične recesije iz doba naših baka. To nije duboki ekonomski pad od kojeg se može brzo oporaviti i nakon toga bezbrižno nastaviti po starom. Ova kriza je upozoravajući srčani udar za čovječanstvo. Bogaćenje imućnih na štetu siromašnih nije samo nemoralno, nego je i kriminalno, pri čemu su korisnici takvog djelovanja uživali veliku podršku državnog političkog vrha. Nepravedno društvo s osiromašenim, ogorčenim, neobrazovanim stanovništvom pod kontrolom malene, ultrabogate elite postaje nestabilno i opasno zrelo za religijski i politički ekstremizam. Nacija koja dopušta da grabežljivo ponašanje koje uništava vrijednosti postane sustavno probitačnije od poštenog, produktivnog rada izlaže se velikom riziku. Na žalost, to će stanje vjerojatno trajati dovoljno dugo da sadašnja generacija grabežljivaca umre u bogatstvu i udobnosti. No većina nas neće uživati živeći u društvu kojim dominiraju cinizam i nepoštenje.
Charles H. Ferguson doktorirao je političke znanosti na MIT-u, radio je i u Bijeloj kući kao savjetnik za svjetska strateška pitanja. Knjige su mu prevedene na dvadesetak jezika, a Nacija grabežljivaca - korporacijski kriminalci, politička korupcija i otmica Amerike, koja je postigla svjetski uspjeh, je prva njegova knjiga objavljena u Hrvatskoj.


  • ISBN: 978-953-7177-66-9
  • Godina izdanja: 2013
  • Broj stranica: 320
  • Uvez: meki
  • Naslov izvornika: Predator Nation - Corporate Criminals, Political Corruption, and the Hijacking of America
  • Jezik izvornika: engleski
  • Prijevod: Hana Dvornik, Srđan Dvornik
  • Dimenzije: 155x240 mm