Branko Milanović

Branko Milanović (1953.) jedan je od vodećih stručnjaka za pitanja siromaštva, nejednakosti i razvoja. Živi i radi u SAD-u. Bio je vodeći ekonomist u istraživačkom odjelu Svjetske banke te gostujući predavač na Sveučilištu Johns Hopkins. Od 2003. do 2005. radio je kao suradnik u Zakladi Carnegie za međunarodni mir, a od 2007. radi kao profesor na School of Public Policy Sveučilišta u Marylandu. Od siječnja 2014. godine gostujući je predavač na Sveučilištu u New Yorku i suradnik na Sveučilištu u Luksemburgu.

Godine 2005. objavljuje knjigu Worlds Apart. Measuring International and Global Inequality (Princeton/Oxford) koja analizira razlike u globalnom dohotku na svjetskoj razini, dok je u radu koji je nastao u suradnji s Jeffreyjem Williamsonom i Peterom Lindertom, objavljenom u uglednom časopisu The Economic Journal, otvorio put značajnom napretku u razmišljanju o nejednakosti.

Od poznatih djela izdvajamo Liberalization and Entrepreneurship. Dynamics of Reform in Socialism and Capitalism (1989), Income, Inequality, and Poverty during the Transition from Planned To Market Economy (1998), Worlds Apart. Measuring International and Global Inequality (2005), Dobitnici i gubitnici. Kratka i osebujna povijest globalne nejednakosti (2010), Global inequality: A New Approach for the Age of Globalization (2016).