Klima

Klima

Prelistaj uzorak
Kupi tiskano izdanje / 13,94 EUR

Pred vama je odlično napisana knjiga Klima. 30 pitanja za razumijevanje Konferencije u Parizu. Autori Pascal Canfin i Peter Staime ususret Konferenciji o klimi koja se koncem prošle godine održala u Parizu, uz to što su prikupili sve važnije rezultate znanstvenih istraživanja o klimatskim promjenama, potrudili su se objasniti koliko nam tehnologija može pomoći i koliko je nužno promijeniti način života i djelovati na okoliš. Postavili su trideset ključnih pitanja i na njih argumentirano odgovorili. Neka od njih su: Suočeni s klimatskim promjenama, može li tehnologija spasiti klimu? Je li Francuska uistinu uzor u borbi s klimatskim promjenama? Što može učiniti Barack Obama? Zašto se stvari pokreću u Kini? Tko ne želi uspjeh klimatskih pregovora? Knjiga nudi rješenja za razumijevanje prednosti i nedostataka velikih međunarodnih konferencija poput one u Parizu. Autori Canfin i Staime prate pregovore i sudjeluju u njima, dešifriraju geopolitičke probleme, ekonomsko i financijsko okruženje ovog summita ključnog za našu budućnost. "Bitka za Pariz" još nije ni dobivena ni izgubljena, ali se trenutačno, i nakon završene Konferencije,vodi u službenim krugovima ekonomskog i financijskog svijeta, kao i prijeko potrebnom mobilizacijom građana i njihovim uključivanjem u rješavanju problema klimatskih promjena.

Predgovor hrvatskom izdanju napisala je dr. sc. Mirela Holy, a pogovor Zoran Skala.

"Uz to što su prikupili sve važnije rezultate znanstvenih istraživanja o klimatskim promjenama, autori Pascal Canfin i Peter Staime potrudili su se objasniti koliko nam tehnologija može pomoći i koliko je nužno promijeniti način života i djelovati na okoliš. Objasnili su nam pregovaračka polazišta glavnih emitera te interese koji su utjecali na rezultate prethodnih konferencija zbog kojih smo svi izgubili vrijeme potrebno za postupne prilagodbe. Ponudili su nam i viziju kako bi život mogao izgledati uspijemo li se mobilizirati i surađivati na smanjivanju emisija stakleničkih plinova i na prilagođavanju klimatskim promjenama.
Za nas u Hrvatskoj bitno je da naš nacionalni doprinos bude razmjeran našoj veličini i u okvirima postizanja globalnog cilja od 2 °C, da nam planovi budu usklađeni s onim što je potrebno da se naš utjecaj na klimu neprestano smanjuje – do potpune dekarbonizacije te da se jača otpornost na one klimatske poremećaje i druge krizne pritiske koji se više ne mogu izbjeći." Iz Pogovora Zorana Skale

 

Pascal Canfin, političar i publicist, bivši ministar razvoja Francuske (2012. – 2014.). Jedan je od najvažnijih stručnjaka zaduženih za pripremu Konferencije COP21 koja će se u prosincu 2015. održati u Parizu. Glavni je savjetnik o klimi u Svjetskom institutu za resurse (WRI), najvažnijoj svjetskoj organizaciji za pitanja okoliša. Zastupnik je u Europskom parlamentu.

Peter Staime suautor je knjige Klima. 30 pitanja za razumijevanje Konferencije u Parizu i već čitavo desetljeće jedan od glavnih stručnjaka u međunarodnim klimatskim pregovorima. Objavio je niz stručnih i znanstvenih radova u specijaliziranim znanstvenim časopisima.


  • ISBN: 978-953-8075-09-4
  • Godina izdanja: 2015.
  • Broj stranica: 200
  • Uvez: meki
  • Naslov izvornika: Climat. 30 questions pour comprendre la Conférence de Paris
  • Jezik izvornika: francuski
  • Prijevod: Sanda Katalenić, Jasna Skala
  • Dimenzije: 130x210 mm