Svatko već zna da se u lošim vremenima ne zazivaju pjesnici. Ništa ih se ne pita. Oni su ti koji nam priđu pa nam, bez najave, počnu pjevušiti na uho. To je ono što mi se dogodilo, kao i mnogim drugima, kad sam se prije pola stoljeća našao ne znajući ni sâm gdje usred Bolivije, tjednima incomunicado, bez knjige, bez novina, bez papira, u nekoliko metara kvadratnih. Sjećanja pomalo nalik na ona iz školskih dana, posve nehotična, služila su mi kao pojas za spašavanje.

Tek vrativši se knjigama Paula Valéryja otkrio sam pravog zviždača i k tome, s onu stranu pjesničkog, najprodornije „uvide u suvremeni svijet“ – o našoj civilizaciji i njezinim zamkama, o načinu na koji možemo i moramo živjeti, o onome što je Europu učinilo europskom i onome što joj može oduzeti duh, onako ukliještenoj između Amerike s jedne strane i Azije s druge.

Valéry – taj lažno stari gospodin kojeg svaka minula godina još malo pomladi, i čitanje njegova opusa koje omogućuje uvid u naš sustav mjerila. Pomažući nam pri tom odmaku, pomaže nam i da skinemo maske kako bismo se vidjeli onakvima kakvi doista jesmo, bez pretvaranja. Da započnemo šetnju iz najdublje nutrine, uznemirujuću i zabavnu. Da sebičnu dokolicu učinimo općekorisnom.

Régis Debray

 

* * * 

Jules Régis Debray (1940) francuski je filozof, novinar, bivši vladin dužnosnik i akademik. Poznat je po svojoj teoriji mediologije te po poznanstvu s Che Guevarom u Boliviji tijekom 1967. i podupiranju predsjedništva Salvadora Allendea u Čileu početkom 1970-ih. Godine 1973. vratio se u Francusku, gdje je obnašao različite utjecajne dužnosti u vladi, a 1981. je postao savjetnikom predsjednika Republike Françoisa Mitterranda za međunarodne poslove. Autor je brojnih znanstvenih članaka i knjiga od kojih su najvažnije Révolution dans la révolution? Lutte armée et lutte politique en Amérique latine, Dieu, un itinéraire i Transmitting culture.
U Hrvatskoj je 2019. godine, u izda­nju TIM pressa, objavljena njegova knjiga Civilizacija. Kako smo postali Amerikanci.

 


  • ISBN: 978-953-8075-85-8
  • Dimenzije: 110x170 mm
  • Broj stranica: 168
  • Uvez: meki
  • Godina izdanja: 2020.
  • Naslov izvornika: Un été avec Paul Valéry
  • Jezik izvornika: francuski
  • Prijevod: Alja Gudžević