U ovoj inteligentnoj i provokativnoj knjizi Francis Fukuyama nudi nov pogled na podrijetlo i učinke moderne politike identiteta te njihovo značenje za unutarnju i vanjsku državnu politiku.
Zahtjev za priznanjem vlastitog identiteta koncept je koji objedinjuje velik dio onoga što se danas događa u svjetskoj politici. Univerzalno priznanje na kojem se temelji liberalna demokracija sve češće osporavaju uži oblici priznanja zasnovani na naciji, vjeri, sekti, rasi, etničkoj pripadnosti ili spolu, što rezultira antiimigrantskim populizmom, porastom politiziranog islama, kolebljivim „identitetskim liberalizmom“ određenih društvenih skupina i pojavom nacionalističkih ekstremizama. Populistički nacionalizam, za koji se tvrdi da je ekonomski motiviran, zapravo izvire iz zahtjeva za priznanjem i stoga se ne može jednostavno zadovoljiti ekonomskim sredstvima. Zahtjev za identitetom ne može se nadići; moramo početi oblikovati identitet na način koji podržava, a ne potkopava demokraciju.

Identitet je osuda opasnih vremena u kojima živimo i oštro upozorenje da ćemo se, ne stvorimo li univerzalno razumijevanje ljudskog dostojanstva, osuditi na neprekidan sukob.

 

* * *

Francis Fukuyama viši je predavač na Institutu za među­narodne studije Freeman Spogli na Stanfordskom sveučilištu. Predavao je na Školi za napredne međunarodne studije Paul H. Nitze Sveučilišta Johns Hopkins i na Školi za javnu politiku Sveučilišta George Mason. Fukuyama je također bio istraživač u neprofitnoj organizaciji RAND Corporation. Autor je mnogobrojnih knjiga, od kojih su najpoznatije Kraj povijesti i posljednji čovjek, Povjerenje, Kraj čovjeka i Izgradnja države.

 


  • ISBN: 978-953-8075-81-0
  • Dimenzije: 138x195 mm
  • Broj stranica: 284
  • Uvez: tvrdi
  • Godina izdanja: 2020.
  • Naslov izvornika: Identity: The Demand for Dignity and the Politics of Resentment
  • Jezik izvornika: engleski
  • Prijevod: Višeslav Raos

„Fukuyama političke fenomene objašnjava na potpuno nov način – ne mjeri ekonomske pokazatelje, nego snagu nacionalnog identiteta. Teze u knjizi su provokativne, osobito s obzirom na stajališta koja bezuvjetno slave političku korektnost, ali dokazuju da ljudi nisu određeni isključivo svojim interesima, nego i svojim identitetom.“
prof. dr. sc. Tihomir Cipek


„Izvore identiteta Fukuyama prepoznaje u nizu starijih izvora, od starogrčke filozofije preko protestantske reformacije i prosvjetiteljstva do prvih nacionalističkih tonova u europskim revolucijama i antikolonijalnim pokretima. Autor znalački opisuje neizbježan proces instrumentalizacije identiteta uz prateći populizam u gotovo svim političkim pokretima i režimima.“
prof. dr. sc. Vjeran Katunarić