Kao u bajkama, u srednjovjekovnoj književnosti koja nam dolazi iz davno nestalog svijeta čini se da je sve nadohvat ruke, a zapravo ništa nije. Sve se udaljava baš onda kada mislimo da smo shvatili. Sve što srednji vijek odražava, sve ono što mislimo da razumijemo o njemu, sve ono što nas dira ili odbija kod njega treba dovesti u pitanje, provjeriti, potvrditi. Srednjovjekovna književnost ne poručuje ono što mislimo, njena namjera nije dirnuti nas ondje gdje nas pri prvome čitanju dira, ona vrvi aluzijama koje nam izmiču.

* * *

Prenijeti djelić užitka koji pružaju pjesme i priče iz srednjeg vijeka: to je bila ambicija mojih kronika koje su tijekom ljeta 2014. svakodnevno emitirane u eteru France Intera. Tako su se pronosile glasom prije negoli su objedinjene u knjizi, kao što se u srednjem vijeku naglas pjevalo ili recitiralo pjesme i romane koji su se potom prenosili u rukopise. Istina, pjevalo se i recitiralo u velikim sekvencijama. Moje su trajale svaka po tri i pol minute. U ono doba nije bilo toliko žurbe: život je bio kraći, ali vrijeme je protjecalo sporije.

Michel Zink

 

* * *

Michel Zink je francuski pisac, medievalist i filolog. Rođen 1945. u Issy--les-Moulineauxu, Zink se od 1964. do 1968. godine školovao na École Normale Supérieure u Parizu. Godine 1967. diplomirao je klasičnu filologiju, a 1970. stekao doktorat iz područja književnosti. Predavao je na nekoliko francuskih sveučilišta. Od 1995. godine predstojnik je katedre za srednjovjekovnu književnost na Collège de France. Godine 2000. izabran je za člana Francuskog instituta (Académie des inscriptions et belles-lettres).
Zink je jedan od najvećih autoriteta za srednjovjekovnu francusku književnost i dosad je objavio velik broj monografskih studija. Dobro došli u srednji vijek njegova je prva knjiga prevedena na hrvatski jezik.

 


  • ISBN: 978-953-8075-46-9
  • Dimenzije: 110x170 mm
  • Broj stranica: 176
  • Uvez: meki
  • Godina izdanja: 2018.
  • Naslov izvornika: Bienvenue au Moyen Age
  • Jezik izvornika: francuski
  • Prijevod: Leni Bastaić Svilar

Dobro došli u srednji vijek prvorazredna je znanstvena rasprava i sinteza stanja dosadašnjih spoznaja o srednjovjekovnoj književnosti. Autor savršeno spaja vješto pripovijedanje i erudiciju, pouzdano i kvalitetno kombinira analizu teško dostupnih tekstova i njihovu historijsku i društvenu kontekstualizaciju.
prof. dr. sc. Nenad Ivić

 

Knjiga je rezultat višegodišnjega Zinkova proučavanja srednjovjekovne francuske književnosti i znanstveno utemeljen uvid u spjevove, romane, pjesme i legende nastale u to doba. Autor se temom bavi na popularan način, omogućavajući čitatelju da pronikne u kulturnopovijesna obilježja srednjovjekovlja koja imaju odjeka i u modernoj popularnoj kulturi.
prof. dr. sc. Hrvoje Gračanin