O republikanskoj tradiciji i povijesnim lekcijama

O republikanskoj tradiciji i povijesnim lekcijama

U kulturnom prilogu Mediteran u Novom listu od 4. srpnja objavljena je recenzija knjige Nacionalisti i domoljubi Maurizija Virolija. Recenzent Jaroslav Pecnik knjigu je opisao:

Nedavno se u našim knjižarama pojavila jedna izgledom i brojem stranica (117) skromna knjiga talijanskog sveučilišnog profesora Maurizija Virolija, naslovljena Nacionalisti i domoljubi (u izdanju već dokazanog zagrebačkog nakladnika za ovu vrstu literature TIM pressa i u prijevodu s talijanskog prof. dr. Damira Grubiše) koja iako popularno pisana, a možda upravo stoga, pruža jednostavan, ali i relevantan uvid u problematiku kojom se bavi, odnosno elaborira republikansku političku misao i tradiciju suprotstavljenu nacionalističkom konceptu, tako da slobodno možemo reći kako govori o danima i vremenima u kojima naše društvo, ne samo u usko nacionalnom/regionalnom, već i širem europskom kontekstu, prolazi tešku krizu identiteta.
U svojoj knjizi Viroli analizira i citira brojne primjere iz suvremene političke teorije; međutim kako bi svoje ideje što jasnije obrazložio i približio širem krugu čitatelja, oslanja se na niz aktualnih primjera, događaja i ličnosti iz suvremene politike, ali i društva kao takvog.

Cijeli osvrt možete pročitati ovdje.