Zar ne znaš tko sam ja? (2. izdanje)

Zar ne znaš tko sam ja? (2. izdanje)

Nije raspoloživo
Prelistaj uzorak

Premda je čovjek sletio na Mjesec i odgonetnuo vlastiti genski kod, naše međusobno ophođenje nije se znatno poboljšalo još od vremena kada smo lovili mamute. Od svih načina ponašanja, arogancija je najmanje potrebna, a povijest je pokazala kako ona nikada nije izrodila ništa drugo osim ratove, katastrofe, mržnju i ogromnu količinu neuspjeha, ponajviše na štetu arogantnih.

Ova knjiga istražuje velike preokrete uzrokovane arogancijom i načine na koje je ona promijenila svijet – podcjenjivanjem, kulturnom prepotencijom, samodovoljnošću kao posljedicom monopola... Arogancija u pravilu izaziva socijalne tenzije i samo je jedna riječ dovoljna da se pokrene revolucija i da se sve uruši.
Ari Turunen u ovoj knjizi argumentira zašto je arogantno i podcjenjivačko ponašanje tako uobičajeno te se pita možemo li u vezi s tim nešto učiniti. I ovu se knjigu može smatrati arogantnom, ističe autor, i dodaje:
„Tko sam ja da naknadno osuđujem tuđe pokušaje i promašaje?“

 

* * * 

Ari Turunen, finski novinar, kolumnist i publicist rođen je 1966. godine u Helsinkiju. Diplomirao je društvene i političke znanosti. Postao je poznat kao autor kolumni u novinama Metro i Kaleva, a surađivao je i s Finskim IT centrom za znanost (CSC). Dvadeset godina radio je kao znanstveni novinar, a u radijskim je emisijama održao brojna predavanja o povijesti kulture i svjetonazora.

Napisao je nekoliko knjiga o stereotipovima, praznovjerju, lažima i navikama, punih živopisnih anegdota o obrascima ljudskog ponašanja. Izdvajamo knjige Hyvän ja pahan merkit, eli, Taikauskoisten tapojen tarina (2002) i Tosi on! Valheen, vääristelyn ja vilpin historiaa (2005). Knjiga Zar ne znaš tko sam ja? Povijest arogancije u Finskoj je objavljena 2010. godine i prevedena je na nekoliko europskih jezika. Hrvatski prijevod te knjige objavili smo 2017. godine, a ovo je drugo, izmijenjeno izdanje. Drugu Turunenovu knjigu, Ljubim ruke, milostiva. Kratka povijest lijepog ponašanja, objavili smo 2018. godine. 


  • ISBN: 978-953-8075-80-3
  • Dimenzije: 128x200 mm
  • Broj stranica: 204
  • Uvez: meki
  • Godina izdanja: 2020.
  • Naslov izvornika: Ettekö te tiedä, kuka minä olen. Ylimielisyyden historiaa
  • Jezik izvornika: finski
  • Prijevod: Boris Vidović