Četiri osobe s radikalno različitim pogledima na svijet susreću se u vlaku i počinju razgovarati o svojim uvjerenjima. Iako razgovaraju o sasvim običnoj i svakodnevnoj temi, razgovor se s vremenom pretvara u živu raspravu koja varira od hladnoga logičnog razmišljanja do žestokoga osobnog sukoba. Svatko u raspravu ulazi uvjeren da ima pravo, no koliko je njihova samouvjerenost čvrsta?

U tradiciji koja seže do Platona, Timothy Williamson koristi fikcionalni razgovor kako bi istražio pitanja o istini i laži, znanju i uvjerenju. Je li istina uvijek relativna u odnosu na određeno gledište? Je li svako mišljenje pogrešivo? Takve ideje korištene su u borbi protiv dogmatizma i netolerancije, no može li se tako razmišljajući ijedno drugačije gledište shvatiti ozbiljno?

Tetralog je pisan jednostavnim i razumljivim jezikom, ne zahtijeva nikakvo prethodno poznavanje filozofije i predstavlja njezine brige na pristupačan i zanimljiv način. Je li jedno gledište doista ispravno, a drugo pogrešno? Na čitatelju je da prosudi.

***

Iako se autor u knjizi rijetko služi filozofskim pojmovima, velika filozofska imena tek ovlaš spominje, a sadržaj razgovora neprestano vrti oko iste trivijalne teme, uspješno je predstavljeno nekoliko važnih, prije svega spoznajno-teorijskih stanovišta suvremene filozofije. Filozofska se stanovišta ne ekspliciraju. Umjesto toga, ona se prirodno i intuitivno profiliraju kroz složenu dijalošku igru tvrdnji i protustavova, izlaganja tvrdnji i traženja protuargumenata tvrdnjama.

Nenad Smokrović

***

Premda dobar filozofski argument nesretnim slijedom okolnosti može u načelu imati loše političke posljedice, to nije uobičajeno. Na duge staze, malo je vjerojatno da će filozofska konfuzija ponuditi sigurnu osnovu za čvrste političke vrijednosti. Umjesto toga ona otvara suviše prostora za oportunističke interpretacije koje na mnoge načine mogu služiti interesima nekog političara. Štoviše, politička vrijednost kao što je tolerancija ne može biti neograničena jer bez prikladnog razumijevanja njezina utemeljenja dospijevamo u lošu poziciju za određivanje njezinih granica. Filozofi politici služe bolje kad zadrže intelektualno poštenje i ne pristanu na samocenzuru. Spekuliranje o političkim posljedicama opasan je vodič za filozofe.

Timothy Williamson


  • ISBN: 978-953-369-005-6
  • Dimenzije: 136 × 210 mm
  • Broj stranica: 160
  • Uvez: meki
  • Godina izdanja: 2022.
  • Naslov izvornika: Tetralogue: I'm Right, You're Wrong
  • Jezik izvornika: engleski
  • Prijevod: Martina Blečić