Migracije i netolerancija mala je zbirka napisa i istupa Umberta Eca. Neki od njih potječu od prije više od dvadeset godina, što je jasno već od prvoga retka. No oni nas pozivaju, s još uvijek valjanim i učinkovitim rasuđivanjima, da razmišljamo i o danas aktualnim i važnim temama. Izabrani su zbog njihove važnosti kada je riječ o temama migracija i netolerancije, na kojima se Europa mora suočiti s vlastitom prošlošću i vrijednostima. Riječ je o napisima koji nas tjeraju da djelujemo koristeći glavu, a ne želudac.

 

Danas se, nakon XIX. stoljeća punog imigranata, suočavamo s fenomenima koje ne možemo sa sigurnošću definirati. Danas, u klimi velike mobilnosti – vrlo je teško reći jesu li neki fenomeni imigrantski ili migrantski. Svakako postoji jedan nezaustavljiv tijek kretanja od juga ka sjeveru (Afrikanci ili narodi Bliskog istoka prema Europi), Indijci iz Indije preplavili su Afriku i pacifičke otoke, Kinezi su svugdje, a Japanci su prisutni sa svojim industrijskim i ekonomskim organizacijama čak i kad se fizički ne pomiču masovno. Je li već sad moguće razlikovati imigraciju od migracije, kada cijeli planet postaje teritorij međusobno isprepletenih preseljenja? Mislim da je moguće: imigracije je moguće politički kontrolirati, ne i migracije; one su kao prirodni fenomeni. Sve dok postoje imigracije, narodi se mogu nadati da će imigrante zadržati u getu, da se ne miješaju s domorocima. Kada dođe do migracija, geta više nema i miješanje izmiče kontroli.

* * * 

Fundamentalizam, integralizam, pseudoznanstveni rasizam teorijska su stajališta koja pretpostavljaju jednu doktrinu. Netolerancija se pojavljuje prije svake doktrine. U tom smislu netolerancija ima biološke korijene, među životinjama se manifestira kao teritorijalnost, temelji se na emocionalnim reakcijama, često površnim – ne trpimo one koji su različiti od nas jer imaju drukčiju boju kože, jer govore jezik koji ne razumijemo, jer jedu žabe, pse, majmune, svinje, češnjak, jer se tetoviraju...

* * *

Najopasnija netolerancija upravo je ona koja nastaje u odsutnosti bilo kakve doktrine, kao plod elementarnih nagona. Zbog toga je se ne može kritizirati ni racionalnim argumentima držati pod kontrolom.

* * *

Intelektualci se ne mogu boriti protiv divlje netolerancije, jer misao je razoružana pred čistom animalnošću bez smisla. No borba protiv doktrinarne netolerancije dolazi prekasno, jer kada netolerancija postane doktrina kasno je da je se porazi, i oni koji bi to morali učiniti postaju njezine prve žrtve.


  • ISBN: 987-953-8075-69-8
  • Dimenzije: 125x200 mm
  • Broj stranica: 72
  • Uvez: meki
  • Godina izdanja: 2020.
  • Naslov izvornika: Migrazioni e Intolleranza
  • Jezik izvornika: talijanski
  • Prijevod: Damir Grubiša