Kako sam unuci objasnio kapitalizam

Kako sam unuci objasnio kapitalizam

Prelistaj uzorak
Kupi tiskano izdanje / 9,29 EUR

Kapitalizam vlada planetom, transkontinentalne kompanije prkose državama i među­narodnim institucijama, gaze zajedničko dobro, premještaju proizvodnju kako bi povećale svoj profit, bezobzirno uništavajući isplative konkurentske tvrtke i koristeći rad djece robova u zemljama Trećeg svijeta. Rezultat: pod carstvom ovog globalnog ka­pitalizma više od milijarde ljudskih bića živi u bijedi, nejednakosti se povećavaju, planet se iscrpljuje, depresija obuzima stanovništvo, identiteti se slamaju pod utjecajem tržišne diktature... Protiv takvog sustava i kanibalskog poretka svijeta svoj glas diže Jean Ziegler, prenoseći svoja razmišljanja i ideje na inovativan način – razgovorom sa svojom unukom.

 

Ne želim živjeti na planetu gdje svakih pet sekundi jedno dijete mlađe od deset godina umre od gladi ili oboljenja povezanih s glađu dok bi Zemlja bez problema mogla hraniti dvostruko više od trenutnog broja stanovnika kad bi raspodjela hrane bila pravedna. Gnušam se nad ubojitom nejednakošću bogatstava i trajnim ratom bogatih protiv siromašnih. Smatram da mi mračnjaštvo, glupost neoliberalne ideologije, prilagođavanje tržišnim snagama i manipulacija potrošača vrijeđaju zdrav razum. Uništavanje okoliša, pretjerano iskorištavanje prirodnih resursa i polagano umiranje planeta strašne su stvari.
Sjeti se riječi tog neobičnog pape Franje: „Isključivanje pogađa, u svome samom korijenu, pripadnost društvu u kojem se živi, jer oni koji su isključeni ne postaju samo građani drugog reda, niži sloj, ljudi na periferiji, obespravljeni, oni više nisu ni njegov dio. Isključeni nisu samo ‘izrabljeni’, već su otpaci, ‘viškovi’.“
U čovječanstvu je danas više od milijarde ljudskih bića koja su „otpad“. Ne želim takvo društvo. U to sam siguran.


Jean Ziegler

* * *

Jean Ziegler, rođen 1934. u Thunu u Švicarskoj, bivši je profesor sociologije na Sveučilištu u Ženevi i na Sorboni. Od 2000. do 2008. bio je posebni izvjestitelj za pravo na hranu pri Ujedinjenim narodima, a od 2008. do 2012. član Savjetodavnog odbora Vijeća UN-a za ljudska prava. Sada je potpredsjednik tog odbora.
Ziegler je rado viđen gostujući predavač na poznatim svjetskim sveučilištima, a objavio je mnogobrojne članke i dvadesetak knjiga. Uz Kako sam unuci objasnio kapitalizam, TIM press je 2018. objavio Zieglerovu knjigu Putevi nade. Pobjede i porazi u zajedničkim bitkama. U Hrvatskoj su mu objavljene knjige Novi gospodari svijeta i oni koji im se protive (Izvori, 2003.), Imperij srama (Izvori, 2007.) i Švicarska, zlato i mrtvi (Z. Vampovac, Vodice, 2017.).


  • ISBN: 978-953-8075-71-1
  • Dimenzije: 128x190 mm
  • Broj stranica: 120
  • Uvez: meki
  • Godina izdanja: 2020.
  • Naslov izvornika: Le capitalisme explique a ma petite-fille (en espérant qu’elle en verra la fin)
  • Jezik izvornika: francuski
  • Prijevod: Jelena Butković