Filozofija slobode

Filozofija slobode

Rasprodano
Prelistaj uzorak

Lars Svendsen je međunarodnu reputaciju stekao nizom svojih djela, prevedenih na mnoge jezike, od kojih su najpoznatija Strah, Moda, Filozofija dosade, Filozofija zla i Filozofija rada objavljena u izdanju TIM pressa. U istoj biblioteci objavljena je i njegova knjiga Filozofija slobode.

Sloboda govora, vjeroispovijesti, izbora, volje – za sve ovo su se ljudi su se borili i dalje će se boriti. No, što uistinu ljudska sloboda jest? Od metafizike, preko politike i etike, Lars Svendsen u ovoj zanimljivoj knjizi istražuje pitanje slobode te sagledava sve suvremene prijetnje s kojima se ona suočava.

Naša sloboda je moguća zato što imamo sposobnost – koja nedostaje životinjama – predočiti različite mogućnosti i razmišljati o njima. Djelujemo polazeći od želja i preferencija, kao što čine i životinje, ali mi možemo odabrati kako ćemo djelovati. Ne postoji nešto poput neograničene slobode, ali ograničenja slobode nisu ujednačene veličine. Neka ograničenja su apsolutna i nepromjenjiva, druga se prilagođavaju društvenim ili osobnim procesima, neka su legitimna dok su druga nelegitimna. Naša želja za slobodom potječe od ugnjetavanja, iskustva sasvim suprotnog slobodi. Ugnjetavanje postoji u mnogim oblicima, od najbliskijih veza do susreta s moćnim državnim aparatom. Zajedničko im je što se ne može izbjeći da se učini nešto što se ne želi ili ne može učiniti nešto što se želi, barem ne bez sankcija koje se javljaju kao još gori izbor. Iako je naše ponašanje uvjetovano pa i ograničeno društvenim i pravnim propisima, opterećeno rokovima, Svendsen tvrdi da je temeljni uvjet za human život sposobnost iznalaženja slobode.

Filozofija slobode propituje kako organizirati uspješne živote kada smo otuđeni od samog koncepta slobode. Svendsen se bavi pitanjima kao što je sloboda volje te njenim konceptom u svemiru kojim upravljaju prirodni zakoni. Zaključuje da je prava definicija osobne slobode prije svega sloboda posvećivanja onome do čega nam je zaista stalo, shvaćanje prave vrijednosti života kojeg živimo.

Ova fascinantna rasprava o granicama slobode unutar društva sveobuhvatna je i donosi pristupačan i detaljan pregled koji će se svidjeti stručnjacima i širem čitateljstvu.


  • ISBN: 978-953-7177-76-8
  • Godina izdanja: 2014.
  • Broj stranica: 396
  • Uvez: meki
  • Jezik izvornika: norveški
  • Prijevod: Zlatko Petir
  • Dimenzije: 110x180 mm