Preminuo akademik Ivan Markešić

Preminuo akademik Ivan Markešić

Jučer, 6. ožujka, nakon duge i teške bolesti, u 71. godini preminuo je sociolog, leksikograf i političar, naš dugogodišnji suradnik na brojnim izdanjima – akademik Ivan Markešić.

U svom znanstvenom radu ponajviše se bavio sociologijom religije: religijom u suvremenim globalizacijskim i postmodernim procesima; religijom kao čimbenikom društvenih promjena, dijaloga, tolerancije, ali i nasilja i terorizma; socioreligijskom situacijom u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini; društvenim značenjem smrti; pogrebima, grobljima, nadgrobnim spomenicima te identitetom Hrvata u BiH. Objavio je šest knjiga, preko 40 znanstvenih, više desetaka preglednih i stručnih radova te prikaza knjiga i prevodio s hrvatskoga na njemački jezik i obrnuto.

Naša autorica Tijana Trako Poljak pozdravila se od akademika Markešića ovim riječima:
„Ovakvi veliki ljudi zaslužuju mnogo više od činjeničnog opisa njihovih života, ali dok ne dođe in memoriam koji će vjernije prikazati njegovu životnu borbu za time da čovjek bude čovjeku čovjek, evo ovaj barem biografski. Izgubili smo s akademikom Markešićem još jednog od onih mislioca s kojima u razgovoru nije bilo bitno slažete li se, već je cilj uvijek bio unapređenje društva i sve ideje koje idu u tom smjeru. Realist o tome kakav je čovjek u svom najgorem izdanju, a uvijek vječni optimist da je bolje društvo moguće, bio je divan sugovornik, kolega i čast mi je reći prijatelj – dragi profesore, nastavljamo dijeliti zajedničku nadu u mogućnost boljeg, hrabrijeg novog svijeta.“

Počivao u miru!