Umro je Luan Starova

Umro je Luan Starova

Jučer (24. veljače 2022) iznenadila nas je i potresla vijest da je u 81. godini života u Skoplju umro veliki prijatelj TIM pressa, akademik Luan Starova, makedonski književnik, diplomat i prevoditelj.

Starova je rođen 14. kolovoza 1941. godine u albanskom Pogradecu, 1943. je s obitelji odselio u Makedoniju gdje je kratko živio u Strugi i Tetovu, a od 1945. u Skoplju. Školovao se na makedonskom jeziku, diplomirao francuski jezik te književnost i povijest umjetnosti na Filološkom fakultetu u Skoplju, magistrirao i doktorirao iz područja književne romanistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a potom i na Sorboni. Radio je kao novinar i urednik albanskog programa na Radioteleviziji Skoplje, a od polovice 1970-ih radio je kao profesor na skopskom Filološkom fakultetu. Bio je veleposlanik SFRJ (Tunis, Palestina), a potom i makedonski veleposlanik (Francuska, Španjolska, Portugal, UNESCO). Bio je član i potpredsjednik Makedonske akademije znanosti i umjetnost, počasni član Albanske akademije znanosti te član Mediteranske akademije u Napulju i Europske akademije znanosti u Salzburgu. Pisao je na makedonskom, albanskom i francuskom jeziku, a knjige su mu prevedene na desetak stranih jezika. Od dvadesetak knjiga Luana Starove, TIM press je na hrvatskom objavio romane Ervehe – knjiga o jednoj majci, Generalova ljubav, Vrijeme kozaPovratak koza i Granica.

Radeći na objavljivanju tih knjiga na hrvatskom jeziku, mi u TIM pressu upoznali smo i autora Luana, čovjeka velikoga životnog iskustva, blagoga i tolerantnog humanista s izraženim osjećajima za druge i drugačije. Ponosni smo činjenicom što je među našim autorima i čovjek za kojega je Edgar Morin jednom prigodom napisao da nam u svojim knjigama „Luan Starova ne govori samo kao albanski izbjeglica, emigrant, bivši Jugoslaven, makedonski državljanin, već svjedoči i kao Balkanac, Mediteranac i Europljanin“.