Costica Bradatan o životu, smrti i filozofiji

Costica Bradatan o životu, smrti i filozofiji

U ponedjeljak, 28. lipnja u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović" u Varaždinu u 18 sati gostuje Costica Bradatan, američki filozof rumunjskog podrijetla, autor knjige Umrijeti za ideje – Filozofija kao opasan poziv. O životu, smrti i filozofiji razgovarat će s prevoditeljicom knjige Dijanom Bahtijari, a razgovor će se voditi na engleskom jeziku.
Vidimo se u Varaždinu!

Ljudi su zasigurno, otkad je čovječanstva, „umirali za viši cilj“. Umirali su za boga i sunarod­njake, za ideje i ideale, zbog stvarnih, ali i izmišljenih razloga, onih opravdanih i utopijskih. Od svih mogućih dobrovoljnih smrti, knji­ga Umrijeti za ideje govori o filozofima koji su umrli za svoje filozofije, a takvoj smrti ne nedostaje ironije.
Međutim smisao ove knjige nije u rasprav­ljanju. U njezinoj srži leži uvjerenje da svrha prave filozofije nije čak ni pisanje knjiga. Naravno da filozofiji treba pisa­nje, a dobro pisanje joj može ići u prilog. Ipak, s obzirom na to što filozofija na kraju jest, pisanje mora ostati nešto preliminarno. Jer bez obzira na to koliko su filozofi vrsni pisci, njihova filozofija ne nalazi se u njihovim spisima, već drugdje. U određenom smislu, filozofija počinje gdje pisanje završava. Pisanje je proba, u najbo­ljem slučaju generalna proba, no ne i izvedba. Filozofija je izvedba.

- Costica Bradatan