Predsjednici

Predsjednici

Nije raspoloživo
Prelistaj uzorak

Sjedinjene Američke Države obilježile su 20. stoljeće. Bez poznavanja načina na koji se razvijala ta zemlja i njezine središnje ustanove te što se zbivalo u Bijeloj kući, zapravo je nemoguće razumijevati bilo što u svjetskoj povijesti i politici. Knjiga Predsjednici. Povijest vladanja američkih predsjednika modernog doba majstorski je pregled američkog predsjedništva u minulom 20. stoljeću. Stephen Graubard istražuje povijest Ovalnog ureda i uloga koju je svaki dosadašnji dužnosnik imao u izmjenama opsega predsjedničke vlasti. Izradom pojedinačnih predsjedničkih portreta Graubard daje odgovore na brojna ključna pitanja o svakom od njih: Koje su intelektualne, društvene i političke doprinose ostavili u nasljedstvo Bijeloj kući? Koliko su se dobro noslil s krizama, unutarnjim i vanjskim? Koliko su se držali predizbornih obećanja? Kako su koristili medije, stare i nove? Povrh svega, koja je njihova ostavština i kako se predsjedništvo Sjedinjenih Američkih Država transformiralo u 20. i početkom 21. stoljeća?
Knjiga Predsjednici rezultat je dugogošinjeg istraživanja i proučavanja osamnaestero američkih predsjednika, od Theodorea Roosvelta, Tafta, Wilsona, Hardinga, Coolidgea i Hoovera, preko F. D. Roosevelta, Trumana, Eisenhowera, Johna F. Kennedyja i Johnsona do Richarda Nixona, Forda, Cartera, Reagana, Georgea H. W. Busha, Clintona te Goeorgea W. Busha.
Kvaliteta istraživanja i količina konzultiranog materijala razvidna je i iz podugačkih i opširnih fusnota koje dodatno obrazlažu neke od kompleksnih struja javnog mnijenja, kao i složene administrativne savjete koji su oblikovali ključne predsjedničke odluke.

Graubard prije svega analizira neke od najočitijih promjena u predsjedništvu. Kako su početkom 20. stoljeća izbore, ili barem stranačke nominacije, u velikoj mjeri određivali "ljudi u zadimljenim sobama", pomak prema populističkim kandidaturama izbore sada čini stavkom od iznimno velike važnosti. Naime, autor će u knjizi iznijeti ozbiljnu tezu o padu kvalitete predsjedništva u smislu slabijeg naglaska na respektabilnost i ozbiljnost predsjedničkih kandidata, osvrćući se i na slabiju angažiranost po pitanju javnog sektora. Knjiga Predsjednici Stephena Graubarda popunjava rupe, neke i višedesetljetne, u našem izdavaštvu i prijevodima jer kroz analizu razvoja institucije predsjednika objašnjava kako su se Sjedinjene Američke Države pretvorile u velesilu, pa i u supersilu te kako kreće njihovo opadanje u multipolarnom svijetu u vrijeme predsjednika Busha mlađeg.

Priroda predsjedničkog vodstva, ali i pitanje kako procijeniti njegovu kvalitetu, uvijek je prisutan problem, osobito u vremenu nesmiljenog medijskog praćenja i analize predsjedništva, bilo da je riječ o radiju, televiziji ili internetu, no većina onoga što u medijima prolazi kao analiza zapravo je kakofonija stihijskih reakcija na recentna predsjednička djelovanja. Važnost knjige Predsjednici. Povijest vladanja američkih predsjednika modernog doba autora Stephena Graubarda možemo sagledati imamo li na umu geopolitičku dominaciju Sjedinjenih Američkih Država u suvremenom svijetu. Riječ je o ključnom čimbeniku svjetskog poretka čije djelovanje uvelike određuje osoba koja sjedi u Bijeloj kući. Autor nudi detaljan prikaz predsjedničkih mandata i razloge koji su pridonijeli modifikacijama uloge predsjednika u čijim je rukama često bila sudbina čitavog svijeta i to kroz pristup koji je znanstveno utemeljen, ali isto tako zanimljiv i čitak. Od anegdotalnih zgoda do formulacija koje teže proniknuti u zakonitosti povijesnih mijena, Graubard uspijeva zadržati pažnju čitatelja.

Knjiga Predsjednici donosi uvjerljivu rekonstrukciju i opis političke funkcije koja ne samo da je od krucijalne važnosti za stanovnike SAD-a nego i za sve ljude na svijetu. Nakon čitanja ovog djela sigurno ćemo promišljenije moći prosuditi o odlukama i postupcima svake osobe koja je nju obnašala, koja je obnaša ili koja će je u budućnosti obnašati.


  • ISBN: 978-953-7177-42-3
  • Godina izdanja: 2010
  • Broj stranica: 800
  • Uvez: tvrdi
  • Naslov izvornika: The Presidents. The Transformation of the American Presidency from Theodore Roosevelt to George W. Bush
  • Jezik izvornika: engleski
  • Prijevod: Gloria Blažanović, Boris Dumančić
  • Dimenzije: 150x230 mm

Knjiga o američkim predsjednicima, promjenama u američkoj administraciji, portret je rasta super-sile i promjene svijeta u više od stotinu godina. Pokazuje što se dogodilo sa zemljom koja se spremala izaći na svjetsku scenu, kako je izgledala u vrijeme najvećeg uspona, pobjede u dva svjetska i Hladnom ratu, pa sve do danas, kada se SAD pokazuje kao samo jedna, mada još uvijek daleko najmoćnija, sila. „Predsjednici“ su napisani na način kako se to radi u razvijenim historiografijama: dobra historiografija razumljiva je i ostalima, nestručnjacima, ali ostaje pouzdano, provjerljivo štivo korisno studentima i stručnjacima. Ono što knjiga obrađuje nužno je novinarima, političarima, povjesničarima, politolozima, a zanimljivo svima – jer svi su dio svijeta kojim se na različite načine upravlja iz Washingtona.


prof. dr. sc. Tvrtko Jakovina


Postojeća literatura o ovoj tematici uglavnom se bavila pojedinačnim predsjednicima i nije nudila dublji prikaz promjene koja je u žarištu Graubordova zanimanja. Možemo čak ustvrditi da je pitanje ovlasti često bilo predmetom novinskih zapisa ili dnevno političkih razračunavanja te se kvaliteta ovog djela ogleda upravo u analitički promišljenom prikazu uzroka i uvjeta rastućeg utjecaja američkog predsjednika u prošlom stoljeću.
Odabrani pristup predmetu istraživanja je znanstveno utemeljen, ali isto tako zanimljiv i čitak. Od anegdotalnih zgoda do formulacija koje teže proniknuti u zakonitosti povijesnih mijena autoru uspijeva zadržati pažnju čitatelja.

prof. dr. sc. Stipe Grgas