Marco Aime

Marco Aime talijanski je antropolog i spisatelj, docent kulturne antropologije na Sveučilištu u Genovi. Zanimanje za antropologiju razvio je tijekom brojnih putovanja izvan granica Europe. Godine 1988. diplomirao je književnost i filozofiju s izrazito antropološkom temom, a uskoro napušta dotadašnji posao kako bi se posvetio putovanjima, pisanju, fotografiji i terenskim istraživanjima. Godine 1992. doktorirao je kulturnu antropologiju na Sveučilištu u Torinu. Od 1999. godine predaje na Sveučilištu u Genovi.

Istraživanjima i znanstvenim radom pokrio je brojna područja, zemlje i kulture: Alžir, Libiju, Tunis, Maroko, Mauretaniju, Senegal, Mali, Burkinu Faso, Benin, Togo, Ganu, Etiopiju, Tanzaniju, Kongo, Bocvanu, Namibiju, Južnoafričku Republiku, Jemen, Indiju, Nepal, Tajland, Ekvador itd. Autor je brojnih znanstvenih članaka, antropoloških studija, putopisa, ali i djela fikcije.
Najpoznatija su mu djela Classificare, separare, escludere. Razzismi e identità, Etnografia del quotidiano, Una bella differenza. Alla scoperta della diversità del mondo i Gli specchi di Gulliver.
Knjiga Misliti drukčije. Antropologija u deset riječi Aimeova je prva knjiga objavljena u Hrvatskoj.


Izvor slike: https://www.festivaletteraturemigranti.it/