Georges Bensoussan

Georges Bensoussan (1952) francuski je povjesničar koji se bavi kulturnom poviješću Europe devetnaestog i dvadesetog stoljeća, s posebnim naglaskom na židovsku kulturu.
Bensoussan je studirao povijest na Sveučilištu Paris I., a doktorirao je dok je radio kao profesor povijesti u srednjoj školi u Parizu. Godine 1991. bio je član skupine koja je pokrenula Sens Magazine zajedno s Michelom Coolom i Bernardom Stephanom, a radi i kao glavni urednik časopisa Revue d'histoire de la Shoah. Njegov je rad usredotočen na antisemitizam, holokaust, cionizam i veze između povijesti i pamćenja. Bensoussan pokušava postaviti holokaust u okvir svjetske povijesti proglašavajući ga kulminacijom iste, a ne anomalijom.
Neka od njegovih najcjenjenijih djela su Génocide pour mémoire. Des racines du désastre aux questions d'aujourd'hui (1989), Auschwitz en héritage? D'un bon usage de la mémoire (1998), Les Territoires perdus de la République: antisémitisme, racisme et sexisme en milieu scolaire (2002), Europska strast za genocidom. Povijest genocidnih ideja i djela (2006), Une France soumise - Les voix du refus (2017).
 


Izvor slike: Wikipedia/Claude Truong-Ngoc Wikimedia Commons