Erika Fatland

Erika Fatland (rođena 27. kolovoza 1983.) norveška je antropologinja i autorica knjiga hvaljenih u struci i od književnih kritičara, uključujući Sovjestan i Granicu. Rođena je 1983. u Haugesundu u Norveškoj, a studirala je na Sveučilištu u Oslu i Sveučilištu u Kopenhagenu.
Fatland je najpoznatija po svojim putopisima: Prva putopisna knjiga Sovjestan, objavljena 2015, bila je prikaz njezinih putovanja kroz pet postsovjetskih srednjoazijskih država: Kazahstan, Tadžikistan, Kirgistan, Turkmenistan i Uzbekistan, a prevedena je na 12 jezika. Nakon toga je uslijedila Granica: proputovanje Rusijom kroz Sjevernu Koreju, Kinu, Mongoliju, Kazahstan, Azerbajdžan, Gruziju, Ukrajinu, Bjelorusiju, Litvaniju, Poljsku, Latviju, Estoniju, Finske, Norvešku, i Jugoistočni prolaz, u kojoj je opisala putovanje oko ruske granice, od Sjeverne Koreje do Norveške. Obje su knjige ocijenjene pozitivno od kritičara u SAD -u i Velikoj Britaniji.
Napisala je dvije ranije knjige: Selo anđela (2011) o masakru u Beslanu, i Godina bez ljeta o masakru u Utoyi. Napisala je i knjigu za djecu Roditeljski rat.
Dobitnica je brojnih nagrada, među kojima su Nagrada norveških knjižara za publicistiku i Wesselprisen (2016). Govori osam jezika, uključujući norveški, engleski, francuski, ruski, njemački, talijanski i španjolski.
ŽDanas Erika živi u Oslu.