Dragan Bagić

Dragan Bagić (1977., Gradačac, BiH) izvanredni je profesor na Odsjeku za sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Diplomirao je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a titulu doktora znanosti iz područja društvenih znanosti, grana posebne sociologije, stekao je 2010. godine na istom fakultetu. U kolovozu 2011. postao docent na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a u lipnju 2015. bio je Voditelj projekta “Usklađivanje studijskih programa iz društvenih i humanističkih znanosti s potrebama tržišta rada” koji se provodi na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i financira iz Europskog socijalnog fonda. Član je izdavačkog savjeta FF Pressa, Hrvatskog sociološkog društva, Hrvatskog statističkog društva, GONG-a te Akademije za politički razvoj.

Bagić je objavio tri znanstvene monografije u koautorstvima te jednu kao samostalni autor, a izlagao je radove na sedam međunarodnih i tri domaće konferencije/kongresa. Dobitnik je Državne nagrade za znanost za 2012. godinu – Godišnja nagrada za znanost u području društvenih znanosti te Nagrade Franjo Marković Filozofskog fakulteta za najbolje studente. Autor je preko nekoliko knjiga među kojima izdvajamo Održivost manjinskog povratka u Hrvatskoj (u suradnji s Milanom Mesićem, 2007), Industrijski odnosi u Hrvatskoj - društvena integracija ili društveni sukob (2010), Manjinski povratak u Hrvatsku - studija otvorenog procesa (u suradnji s Milanom Mesićem, 2011).