Tekuće zlo

Tekuće zlo

Nije raspoloživo
Prelistaj uzorak

Zlo nije nova pojava, ono je s nama od pamtivijeka. Međutim, ono što jest novo vrsta je zla koja obilježava naš suvremeni tekući moderni svijet. Zlo koje je obilježavalo prijašnji oblik krutog modernizma bilo je čvrsto u rukama države koja je imala monopol nad sredstvima prisile i koristila ih je za ostvarenje svojih ciljeva, katkad neopisivo okrutno i barbarski. U našim današnjim modernim tekućim društvima, zlo je sveprisutno, a istovremeno i sve manje vidljivo.

Tekuće zlo skriva se u svakodnevnim modernim tekućim oblicima interakcije i razmjene među ljudima, prikriveno u samom tkivu njihova suživota, kao važan dio njegove svakodnevne rutinirane reprodukcije. Zlo vreba iz nebrojenih crnih rupa potpuno dereguliranog i privatiziranog društvenog prostora u kojem su nemilosrdna konkurencija i otuđenje smijenili suradnju i solidarnost, dok prisilna individualizacija nagriza vezivnu moć međuljudskih odnosa. Taj suvremeni oblik zla teško je uočiti, raskrinkati i oduprijeti mu se. Ono nas zavodi svojom običnošću, a potom, naizgled nasumce, napada bez upozorenja. Posljedica toga je društveni svijet usporediv s minskim poljem: znamo da je pun eksploziva i da će do eksplozije doći prije ili poslije, no ne znamo kada ni gdje.

U svojoj novoj knjizi Tekuće zlo, kao nastavku njihova čuvenog djela Moralna sljepoća, Zygmunt Bauman i Leonidas Donskis vode nas kroz novu stvarnost u kojoj zlo istovremeno zauzima običniji ali i podmukliji oblik, prijeteći čovječanstvu oduzimanjem snova, alternativa i prava na disidentstvo, danas, kada nam je to najpotrebnije.

 

"U ovoj knjizi pokušavamo što vjernije prikazati najbogatije izvore zla današnjice te pratiti što veći broj njegovih postojećih putanja u ovom našem dereguliranom i neorganiziranom, usitnjenom i individualiziranom, rascjepkanom, nepovezanom i privatiziranom potrošačkom društvu tekuće modernosti. Bilo kako bilo, s obzirom na prirodu predmeta kojim se bavimo, zaključke do kojih dođemo treba shvatiti kao izvještaj s istraživačkog putovanja koje još uvijek traje.
Pokušat ćemo napraviti (nužno nepotpun, no nadamo se barem preliminaran) inventar svih obilježja tekućeg zla, kao i njegovih brojnih manifestacija. Pri tome nam je namjera pripremiti platno, a ne naslikati cijelu sliku. Želimo skicirati obrise ove teme koja vapi za mnogo obuhvatnijim i što hitnijim izučavanjem te ponuditi neke – po našem mišljenju korisne – konceptualne alate."

Z. B. & L. D.

 

Zygmunt Bauman (1925. – 2017.) jedan je od najznačajnijih i najutjecajnijih suvremenih sociologa i filozofa. Radio je na sveučilištima u Varšavi, Tel Avivu i Leedsu. U svojim se djelima posebice bavio problemima globalizacije, modernizma, postmodernizma, konzumerizma i etike. Objavio je više od šezdeset knjiga od kojih se većina ubraja u klasična djela sociološke literature. Najpoznatije Baumanove knjige su Tekuće zlo, Modernost i holokaust, Tekuća modernost i Individualizirano društvo.

Leonidas Donskis (1962. – 2016.) ugledni je litavski filozof, politički teoretičar i povjesničar ideja. Bio je profesor povijesti na Sveučilištu Vytautas Magnus te istaknuti branitelj ljudskih prava i građanskih sloboda, za što je dobio brojna priznanja. Donskis je autor nekoliko knjiga o modernosti, potrazi za identitetom i problemima suvremene Istočne Europe, od kojih su najpoznatije Modernost u krizi (2011.), Problem identiteta i moderni svijet (2009.) i Moć i imaginacija (2008.).


  • ISBN: 978-953-8075-37-7
  • Dimenzije: 145x205 mm
  • Broj stranica: 208
  • Uvez: meki
  • Godina izdanja: 2017.
  • Naslov izvornika: Liquid Evil
  • Jezik izvornika: engleski
  • Prijevod: Tijana Trako Poljak