Anaksimandrova revolucija

Anaksimandrova revolucija


Carlo Rovelli, svjetski priznati teorijski fizičar i publicist, koristi lik Anaksimandra iz Mileta kao polazišnu točku za proučavanje same znanstvene misli: njezinih granica, snage, uloge u napretku civilizacije, ali i njezinog kontroverznog odnosa s religijom. 

Anaksimandar, grčki filozof iz 6. stoljeća pr. n. e., često se naziva prvim znanstvenikom. Naime, on je prvi sugerirao da je red u svijetu uspostavljen prirodnim silama, a ne nadnaravnim, a ujedno je prva osoba koja je razumjela kako Zemlja pluta u svemiru, odnosno prva koja je vjerovala da se Sunce, Mjesec i zvijezde okreću oko Zemlje - sedam stoljeća prije Ptolomeja. Tvrdio je da su sve životinje potekle iz mora, a zatim evoluirale te je postavio i tezu prema kojoj univerzalni zakoni kontroliraju sve promjene u svijetu. Anaksimandar je podučavao Pitagoru koji će, nastavljajući se na njega, primjenom matematičkih zakona na prirodnim fenomenima graditi znanstvene teorije.

U nagrađivanoj knjizi Anaksimandrova revolucija ili kako je rođena znanstvena misao Rovelli grčkog filozofa postavlja na zasluženo mjesto u povijesti znanosti, pažljivo rekonstruirajući njegove teorije od onoga što nam je poznato, analizirajući ih u njihovom povijesnom i filozofskom kontekstu. Rovelli pokazuje da su Anaksimandrova otkrića i teorije od presudnog značaja za postavljanje zapadne kulture na ispravan put prema znanstvenoj evoluciji. Raščlanjujući ovu povezanost, Rovelli redefinira znanost kao kontinuirano preoblikovanje naše konceptualne slike svijeta. Prvi dio knjige povijesna je studija o razvoju moderne znanstvene misli, dok se u drugom dijelu Rovelli bavi pojmovima kao što su istina, stvarnost, relativnost, religija, jezik i sl. Umjesto niza paradigmi koje polaze od uvijek novih podataka, autor znanstveni napredak tumači više kao zauzimanje radikalno novih perspektiva po pitanju istih fenomena. Anaksimandar iz Mileta iznimno je zanimljiva i pitka studija o rađanju znanstvene misli u kojoj autor grčku filozofiju vidi kao most između primitivnog praznovjerja i moderne znanosti. Rovelli zaključuje da je znanstvena misao - Anaksimandrovo naslijeđe - pouzdana samo ako neprestano propituje vlastite granice. 

  • Naslov izvornika: Che cos'è la scienza. La rivoluzione di Anassimandro
  • Godina izdanja: 2019.
  • Uvez: meki
  • Jezik izvornika: talijanski
  • Prijevod: Jelena Butković