Sovjetistan

Sovjetistan

  • Putovanje Turkmenistanom, Kazahstanom, Tadžikistanom, Kirgistanom i Uzbekistanom
  • Erika Fatland

Turkmenistan, Kazahstan, Tadžikistan, Kirgistan i Uzbekistan oslobodili su se Sovjetskog Saveza 1991. godine. No iako još mlade moderne državnosti, ova je regija bogata drevnom poviješću, kulturom i krajolicima koji je znatno razlikuju od svog ostalog svijeta.
Putujući sama, Erika Fatland prava je avanturistica u svakom smislu. U Sovjetistanu vodi čitatelja na suosjećajno i pronicljivo putovanje te istražuje kako je njihovo sovjetsko naslijeđe utjecalo na ove zemlje, a njihove vlade još eksperimentiraju i s demokracijom i s diktaturama. U kirgistanskim selima susreće se sa žrtvama tradicije i običaja otmice nevjesta; posjećuje ogroman i pust poligon u Kazahstanu gdje je Sovjetski Savez testirao eksplozije nuklearnih bombi; upoznaje skupljače škampa na obalama osušenog Aralskog mora;
i svjedoči padu jednog diktatora.
Potajno putuje Turkmenistanom, zemljom koja je za novinare zatvorena. Upoznaje iscrpljene aktiviste za ljudska prava u Kazahstanu, preživjele iz masakra u Ošu 2010. te njemačke menonite koji su prije 200 godina pronašli raj na kirgistanskim ravnicama. Doznajemo kako se drevni običaji sukobljavaju sa suvremenom proizvodnjom plina, i svjedočimo sukobima između etničkih Rusa i etničke većine u zemlji koja svoju budućnost polako gradi u nacionalističkim bojama. Nekadašnja granica Sovjetskog Saveza danas slijedi drugačiji ritam života. Usred blaga Samarkanda i brutalističke sovjetske arhitekture, Sovjetistan je rijetka i nezaboravna avantura.

 

  • Naslov izvornika: Sovjetistan. En reise gjennom Turkmenistan, Kasakhstan, Tadsjikistan, Kirgisistan og Usbekistan
  • Jezik izvornika: norveški
  • Prijevod: Mišo Grundler