Pisma od 1925. do 1975. i druga svjedočanstva

Pisma od 1925. do 1975. i druga svjedočanstva

Prelistaj uzorak
Kupi tiskano izdanje / 29,86 EUR

Kada su se prvi puta susreli 1925. godine, Martin Heidegger je bio zvijezda njemačkog intelektualnog života, a Hannah Arendt je bila njegova ozbiljna mlada studentica. Što se tada dogodilo između njih nikada neće biti poznato, ali oboje će ostatak svog života njegovati uspomenu na kratko razdoblje prisnosti.

Povijesne okolnosti uskoro će ih odvesti u sasvim različitim smjerovima. Nakon što je 1933. godne Hitler preuzeo vlast u Njemačkoj, Heidegger je postao rektor Sveučilišta u Freiburgu, a ta njegova zloglasna pronacistička adresa ostat će predmet vječne kontroverze. Arendt, Židovka, napustila je Njemačku iste godine, preselivši se prvo u Pariz, a potom u New York. U desetljećima koja dolaze, Heidegger će biti proglašen možda najznačajnijim filozofom dvadesetog stoljeća, dok će se Arendt proslaviti kao glas savjesti u stoljeću tiranije i rata.
Heidegger će romansu s Arendt smatrati „najuzbudljivijim, usredotočenim i sadržajno bogatim“ razdobljem svog života te dodati kako je posljedična kreativna vitalnost svakako doprinijela stvaranju Bitka i vremena, njegova najpoznatijeg i najutjecajnijeg uratka. „Nikada mi se ovakvo nešto ranije nije dogodilo“, piše on u jednom od svojih prvih ljubavnih pisama, prikupljenima u knjizi Pisma od 1925. do 1975. i druga svjedočanstva. Riječ je o pola stoljeća nevjerojatne korespondencije, prvo ljubavničke, a potom prijateljske i intelektualne.

Prosvjetljujuća, otkrivajuća, ali i čitavo vrijeme nježna, ova prepiska nudi uvid u unutarnje živote dvaju velikih filozofa.

 

„Godine u naslovu ove knjige, 1925. i 1975., daju okvir za priču o Hanni Arendt i Martinu Heideggeru, uzmemo li kao mjerilo pisano predanje.
Prvi je dokument iz 10. veljače 1925. i riječ je o samopozivu: «Draga gospođice Arendt!» započinje profesor svoje pismo studentici prvoga semestra, «još ovu večer moram doći k Vama…» Mjesto događanja je sveučilišni grad Marburg na rijeci Lahn. Zadnji dokument, pismo naslovljeno «Draga Hannah», ima datum 30. srpnja 1975. i, nakon pitanja Arendtove, sadrži poziv: «Veselimo se», to su Martin Heidegger i njegova žena Elfride, «Tvojemu posjetu.» Na te je Heideggerove riječi od 1970. obudovjela Hannah Arendt iz Tegne, gdje je ljetovala, preko Züricha doputovala u Freiburg. Hannah Arendt i Martin Heidegger posljednji su se put vidjeli 12. kolovoza 1975. Hannah Arendt je nekoliko mjeseci poslije, 4. prosinca 1975., u 69. godini, nenadano umrla u New Yorku. Sedamnaest godina stariji Martin Heidegger tek ju je kratko nadživio, umro je 26. svibnja 1976.“

Iz Pogovora Ursule Ludz


  • ISBN: 978-953-8075-34-6
  • Dimenzije: 142x205 mm
  • Broj stranica: 428
  • Uvez: meki
  • Godina izdanja: 2017.
  • Naslov izvornika: Briefe 1925 bis 1975 und andere Zeugnisse
  • Jezik izvornika: njemački
  • Prijevod: Nadežda Čačinovič