Ideja napretka vodila je naša očekivanja i djelovanja više od dva stoljeća. S prosvjetiteljstvom smo počeli vjerovati da se stanje čovječanstva može radikalno poboljšati. Povijest je nezaustavljivo krenula prema naprijed, ispunjavajući obećanje slobode i razuma. Znanstvena, industrijska i Francuska revolucija, a u nekim pogledima i ona socijalistička, bile su prekretnice na tom putu napretka. No od kraja dvadesetog stoljeća, ideja napretka uglavnom je nestala iz javne rasprave. Ponekad ga se čak proglašava i mrtvim pa su mnoge naše mogućnosti naprosto iščezle. Najbolje čemu se možemo nadati je, kažu neki, izbjegavanje nazatka.

Što se dogodilo s napretkom i zašto smo prestali vjerovati u njega? Ova knjiga nudi odgovore na ta pitanja analizirajući istodobno konceptualnu povijest napretka te društvena i politička iskustva s napretkom u proteklim dvama stoljećima. Autor dolazi do iznenađujućeg zaključka: ideja napretka bila je pogrešno zamišljena od samog početka, a njegov neuspjeh u praksi rezultat je tog pogrešnog koncepta. Iskustva u proteklih pola stoljeća omogućila su nam preispitivanje napretka na prikladniji način – umjesto njegova kraja, ona možda najavljuju početak nove, oživljene ideje napretka.

 

* * *

Peter Wagner njemački je sociolog i politički teoretičar. Trenutno je znanstveno-istraživački profesor na Katalonskom institutu za istraživanja i napredne studije Sveučilišta u Barceloni. Obrazovao se na područjima ekonomije, političke znanosti i sociologije u Hamburgu, Londonu i Berlinu te je aktivan u akademskim krugovima brojnih europskih zemalja, uključujući Njemačku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francusku, Italiju i Norvešku, kao i Sjedinjene Američke Države i Južnoafričku Republiku. Bio je profesor sociologije na Sveučilištu Warwick i Sveučilištu Trento, profesor socijalne i političke teorije na Europskom sveučilišnom institutu u Firenci i gostujući profesor na Université de Paris 8, Katoličkom sveučilištu u Louvain-la-Neuveu, Sveučilištu Berkeley i drugim prestižnim sveučilištima.

Iz njegova bogatog opusa izdvajamo sljedeće naslove: A Sociology of Modernity: Liberty and Discipline;  A History and Theory of the Social Sciences: Not All That is Solid Melts into Air;  Theorizing Modernity. Inescapability and Attainability in Social Theory;  i Modernity as Experience and Interpretation: A New Sociology of Modernity.
Napredak. Oživljavanje jedne ideje Wagnerova je prva knjiga objavljena na hrvatskom jeziku.

 


  • ISBN: 978-953-8075-82-7
  • Dimenzije: 128x200 mm
  • Broj stranica: 204
  • Uvez: meki
  • Godina izdanja: 2020.
  • Naslov izvornika: Progress. A Reconstruction
  • Jezik izvornika: engleski
  • Prijevod: Nenad Zakošek

„Wagnerova knjiga uvjerljiva je argumentacija u prilog ideji napretka, kojom se u ključu kritičke teorije društva i filozofije razlučuju prednosti i nedostaci, usponi i padovi napretka kao jednog od razvojnih procesa čovječanstva. Autor dokazuje da napredak nema teorijsku i praktičnu razvojnu alternativu i pri tome vješto izbjegava prigovore u smislu eurocentrizma. Napredak je jedan od vitalnih interesa čovječanstva: jedan dio čovječanstva ne može ga ostvariti na račun propadanja drugog dijela, a da time ne dovede u pitanje cjelokupni razvoj. Napredak je, smatra autor, cilj kojem se nije moguće približiti bez čvrste vjere u stvaralačku bit čovjeka.“
prof. dr. sc. Vjeran Katunarić

„Wagner u Napretku raspravlja o temi od interesa i s implikacijama za čitavo polje društvenih znanosti i humanistike – od historijske sociologije i politologije, preko povijesti i filozofije znanosti, sve do niza tematskih područja kao što su ekonomski razvoj, klimatske promjene, razvoj demokracije i građanskih prava itd. Pritom vrsno artikulira relevantne pozicije drugih autora i obuhvatnu literaturu iz niza različitih disciplina, ne opterećujući čitatelja gustim bibliografskim referenciranjem, već vodeći se jasnoćom iskaza i izvođenjem teza.“
izv. prof. dr. sc. Danijela Dolenec