Mir ili rat

Mir ili rat


Mihail Šiškin u svojoj novoj knjizi tvrdi da Rusija nije ‘zagonetka umotana u misterij unutar enigme’: samo ne znamo dovoljno o njoj. Dakle, koja je prava priča iza Putinova autokratskog režima i njegove invazije na Ukrajinu?
U knjizi Mir ili rat: Rusija i Zapad: približavanje Šiškin prati korijene ruskih problema, od ‘Kijevske Rusi’ preko Moskovske velike kneževine, carstva, revolucije i hladnog rata, do danas tridesetogodišnje Ruske Federacije. On istražuje nelagodan odnos između države i građana, objašnjava ruske stavove prema ljudskim pravima i demokraciji i predlaže da zapravo postoje dva ruska naroda: razočarani i nezadovoljni, koji pate od ‘ropskog mentaliteta’, i oni koji prihvaćaju ‘europske’ vrijednosti i pokušavaju se suprotstaviti ugnjetavanju.
I duboko osoban i sa širega povijesnog gledišta, Mir ili rat strastven je, potresan prikaz države upletene u složenu i krvavu prošlost, kao i ljubavno pismo sukobljenoj zemlji. Hoće li Rusija nastaviti svoj začarani krug preokreta i autokracije ili će njezin narod pronaći izlaz iz povijesti – i kako mi tu možemo pomoći?


  • Godina izdanja: 2024.
  • Naslov izvornika: Frieden oder Krieg: Russland und der Westen – eine Annäherung
  • Jezik izvornika: njemački
  • Prijevod: Višeslav Raos